Срещи

Марио Варгас Льоса в България

Програма на гостуването в България - 17 и 18 май 2013, София

Марио Варгас Льоса в България


◊ СЪБИТИЕТО

Марио Варгас Льоса в България

Издателство "Колибри" има честта да ви уведоми, че испано-перуанският писател Марио Варгас Льоса, една от най-изтъкнатите фигури в световната литература, пристига в България на 16 май 2013 г.

Той ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 17 май 2013 г. в 17:30 ч.

Посещението се осъществява под патронажа на Посолството на Испания в България и със съдействието на Институт Сервантес и издателствата „Колибри“ и „Хермес“.

Марио Варгас Льоса (1936) е сред най-влиятелните имена в съвременната литература - често го определят като автор с най-всеобхватно творчество на испански език и най-значима фигура в испанската и испаноамериканската проза на XX век. Член е на Испанската кралска академия на езика, титуляр е на множество престижни литературни отличия, сред които награда Сервантес и Принцът на Астуриас, а през 2010 г. Шведската академия му присъжда Нобелова награда за литература „заради неговата картография на властовите структури и мощните образи на съпротива, въстание и погром на индивида“.

Посещението на големия испаноезичен творец съвпада с издаването в България на някои от най-внушителните му романи, сред които „
Панталеон и посетителките“, „Мечтата на келта“ и „Литума в Андите“, както и с появата на забележителната есеистична книга „Цивилизация на зрелището“.

 
◊ ПРОГРАМА НА ГОСТУВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ

17 май, петък

17:30-19:00 ч. Церемония по присъждане на титлата Доктор хонорис кауза
Място: Аула Магна - СУ „Св. Климент Охридски“


18 май, събота

11:00-13:00 ч. Почитателите на Марио Варгас Льоса ще имат възможност да разговарят с него и с испанския писател Хуан Хосе Армас Марсело – Директор на скоро създадената Катедра „Марио Варгас Льоса” към Фондацията „Виртуална библиотека Мигел де Сервантес“.

Място: Аула 65 на СУ „Св. Климент Охридски“.

Срещата е отворена за читатели и журналисти и присъстващите ще имат възможност да зададат своите въпроси.


Очакваме ви!





Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
13.05.2013 г. 22:32
Посетено:
1821
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/16998-mario-vargas-lyosa-v-balgariya