Срещи

Да си спомним за Леда Милева!

Паметна вечер на именитата писателка в НДК

Да си спомним за Леда Милева!


◊ СЪБИТИЕТО

Паметна вечер на именитата писателка, преводачка и общественичка Леда Милева ще се състои на 15 март (петък) в зала 7 на НДК от 18 ч.

40 дни след нейната кончина в „духовния салон” на НДК ще се съберат нейни приятели, съратници и признателни читатели. А те, читателите й, са неизброимо много, особено сред подрастващите, за които тя написа неувяхващи стихотворения и поеми.

Организатори са: Столична община, Българска национална телевизия, Националния дворец на културата и издателство „Захарий Стоянов”. 

На паметната вечер деца ще рецитират нейни стихотворения, отдавна влезли в българската класика. Ще бъдат показани документални кадри за живота и делото на достойната дъщеря на великия поет и интелектуалец Гео Милев. Те ще се докоснат на живо до голямото поетично творчество на
Леда Милева, до преводаческото й дело, до богатата  й дейност като генерален директор на БНТ, като председател на Съюза на преводачите в България, като постоянен представител на България в ЮНЕСКО, като основател и главен редактор на сп. „Панорама”, като дългогодишен председател на Международния ПЕН-клуб, като депутат във Великото народно събрание. Литературното дело и обществената дейност на Леда Милева е ярък пример за висок социален и художествен морал.

На паметната вечер ще говорят Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов”, Никола Инджов, председател на международната фондация „Гео Милев” и Панчо Панчев - Дядо Пънч. Ще бъдат представени и съчиненията на Леда Милева в четирите тома „Изгубеното хвърчило”, „Двете пътечки”, „Когато куклите не спят” и „Светлини и сенки”, както и сборниците „
Карнавал в гората” и „Зайченцето бяло/ Little Snow-White Bunny” (на български и английски език).

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
12.03.2013 г. 12:18
Посетено:
1636
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/16534-da-si-spomnim-za-leda-mileva