Срещи

Честване на Анжел Вагенщайн

Диалог между писателя и испанската литературна критичка Мерседес Монмани

Честване на  Анжел Вагенщайн


◊ СЪБИТИЕТО

Посолството на Испания и Съюзът на българските писатели организират честване на писателя със сефарадски корени Анжел Вагенщайн

На 28 февруари 2013 г., от 18 ч.
в Зала 7 на Националния дворец на културата.

Проявата е израз на дълбокото признание към жизнената траектория на Анжел Вагенщайн - сценарист, писател, но преди всичко неподкупно свободен човек, символ на поколението - главно действащо лице в ключови събития през ХХ век. Анжел Вагенщайн е автор на романи, издадени на повечето европейски езици, отвъд океана и до далечен Китай, а книгата му "Далеч от Толедо" e допринесла за разпространението на културата на българските сефарадски евреи, както и за сближаването между Испания и България.

Честването ще протече под формата на диалог между писателя и испанската литературна критичка Мерседес Монмани. Модератор на разговора ще бъде Хуан Антонио Берниер, поет, преводач и преди години лектор в Софийски университет.

Мерседес Монмани е един от най-изтъкнатите познавачи на литературата на Холокоста и еврейска литература въобще, и води рубриката за литературна критика в испанския вестник „АВС”.

По желание на писателя, специално поканени на тържеството са Лиляна Табакова и Венцислав Николов, превели негови романи на испански език, както и поетът-испанист Никола Инджов.


Честването се организира със съдействието на Организацията на евреите в България „Шалом”, испанския Център Сефарад-Израел, издателство „Колибри”, Институт Сервантес в София и Софийски университет „Св. Климент Охридски”.


Автор:
Посолство на Испания, Институт Сервантес в София
Публикация:
23.02.2013 г. 16:45