Срещи

Вечер на Ивайло Петров в НДК

90 години от рождението на големия български писател

◊ СЪБИТИЕТО

Вечер на Ивайло Петров в НДК

На 20 февруари т.г. (сряда) от 18.30 ч.
в зала 7 на НДК

           
Вечер, посветена на 90 години от рождението на големия български писател
Ивайло Петров (1923-2005) организират Столична община, Националният дворец на културата и издателство „Захарий Стоянов” на 20 февруари т.г. (сряда) от 18.30 ч. в зала 7 на НДК.

Това е първата от поредицата творчески вечери, които трите институции заедно ще организират всеки месец.         
            
Приживе писателят казваше: „С натрупването на годините наистина се придобива известен житейски опит. Не се смятам за успял писател, а още по-малко за добър художник. По света има такива литературни шедьоври, които чета и препрочитам с преклонение и се смущавам, че се занимавам с писане”. Тези думи не са израз на суетност, а доказват изключителната скромност на големия белетрист, който бранеше личното си пространство, като остави отворена само една врата – своето творчество. Достатъчно е да споменем, че той остави бележити произведения – върхове в националната литература „Мъртво вълнение”, „Хайка за вълци”, „Преди да се родя и след това”, „Объркани записки”, блестящи повести, разкази и новели. Ивайло Петров е автор на повече от 20 книги, преиздавани многократно у нас и в чужбина. Превеждани са на френски, немски, руски, белоруски, китайски, монголски,японски, румънски, полски, словенски и др. Носител е на много награди, сред които Голямата награда за цялостен принос в българската култура „Христо Г. Данов”, наградата „Златен век” за принос в българската култура, Голямата награда на СУ „Св. Климент Охридски” за литература, Националната литературна награда „Йордан Йовков” и др. През 2000 г. бе удостоен с  орден „Стара планина” – първа степен.
          
На тържествената вечер в НДК за творчеството на Ивайло Петров ще говорят писателите проф. Михаил Неделчев, Бойко Ламбовски, Деян Енев и Иван Гранитски, ще участва и композиторът Хайгашод Агасян.

Във фоайето ще бъде уредена изложба с десетина живописни платна и пластики. Така присъстващите ще се запознаят и с „втория талант” на белетриста – изобразителното изкуство.

Ще бъдат представени и избраните съчинения на писателя, които издателство „Захарий Стоянов” подготви и издаде, заедно с Университетското издателство „Св. Климент Охридски”. Ето и съдържанието на томовете: т. 1. „Мъртво вълнение”; т. 2. „Хайка за вълци”; т. 3. „
Преди да се родя и след смъртта ми”; т. 4. „Ако няма брегове”,  който освен едноименната повест съдържа още „Божи работи”, „Глупава повест” и „Най-добрият гражданин на републиката”; т. 5 „Объркани записки” – първа и втора книга; т. 6 „Първа тайна” - разкази; т. 7. „Леля се годява” – разкази.
           
По повод годишнината на Ивайло Петров 150 столични училища ще получат комплект творби от поредицата „Българска класика”, включително и „Преди да се родя и след това”, „Ако няма брегове”, „Объркани записки”, „Първа тайна”, „Леля се годява” и „
Хайка за вълци”.
                

        

Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
15.02.2013 г. 14:38
Посетено:
1410
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/16358-vecher-na-ivaylo-petrov-v-ndk