Срещи

Изложба, книги и филм за Януш Корчак в Шумен

2012 – Година на Януш Корчак

◊ ПОКАНА

Полският институт в София и Народното читалище „Добри Войников-1856“
съвместно със Славянското дружество „Васил Друмев“ в Шумен
канят на

3 декември 2012 г., понеделник, 17 ч.,
 Народно читалище „Д. Войников-1856”, пл. „Възраждане“ № 4, вход свободен

• Откриване на документалната изложба „Януш Корчак. Крал на децата”
Посветена на живота и делото на полския педагог

• Представяне на българското издание на книгите на Януш Корчак: „Крал Матиуш Първи” и „Избрани съчинения”. (Издателство СОНМ, превод - Пламена Баженова, Благовеста Лингорска, Правда Спасова)

Книгите ще представи проф. дфн Правда Спасова от Института за изследване на обществата и знанието - БАН
                                                                               
"Крал Матиуш Първи"
е книга за желаещите да започнат приключение с Матиуш, както и за тези, които след години отново посягат към детската си книжка (първото издание излиза през 1922). Книгата е преведена на почти тридесет езика, в т.ч и на български (1966,1978, 2012) и излиза със съдействието на Полския институт в София.

Книгата „Избрани съчинения“ включва педагогическите текстове на Януш Корчак: „Правото на детето да бъде уважавано“ (превод - Правда Спасова) и „Как да обичаме детето“, както и неговия „Дневник“ (превод - Благовеста Лингорска), който се публикува за първи път в България.

Януш Корчак (в действ. Хенрик Голдшмит) – писател, лекар, обществен деец, възпитател и мислител, пионер в областта на защитата правата на детето. Ръководи  Сиропиталище за еврейски деца в продължение на 30 години (1912–1942). Работи за „Нашият дом”, сиропиталище за полски деца. Загива заедно със своите 192 възпитаници в газовите камери на нацисткия концлагер в Треблинка. През 2012 г. се навършват 70 години от смъртта на Януш Корчак и неговите възпитаници и сто години на създаденото  от доктора Сиропиталище на ул. „Крохмална” във Варшава. В Полша 2012 г. е обявена за Година на Януш Корчак.


4 декември 2012 г., вторник, 13 ч.,
 Народно читалище „Д. Войников-1856”, пл. „Възраждане“ № 4, вход свободен

• Прожекция на цифровата версия на филма „Корчак”
(1990, реж. Анджей Вайда)

В главната роля – Войчех Пшоняк. Сценарият на Агнешка Холанд е написан въз основа на дневника и писмата на Корчак, както и по разказите на хората, които са го срещали. През 1991 г. филмът е бил полският кандидат за Оскар.

 


Автор:
Полски институт - София
Публикация:
29.11.2012 г. 17:57
Посетено:
1590
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/15948-izlozhba-knigi-i-film-za-yanush-korchak-v-shumen