Срещи

Испанският писател Висенте Ботин и документалната му книга "Погребението на Кастро"

Срещи с читатели в София и Пловдив на 4, 5 и 6 декември

Испанският писател Висенте Ботин и документалната му книга "Погребението на Кастро"


◊ СЪБИТИЕТО

В началото на декември 2012 г. нашумелият испански писател и журналист Висенте Ботин пристига в България.

Висенте Ботин е роден в Бургос, Испания. Завършил е журналистика и политически науки и социология в Мадрид. Прочути са неговите документални филми и актуални репортажи за испанската телевизия, по теми, свързани със събитията в Латинска Америка, Франция, САЩ, Мароко, Израел, Ливан и други държави.

Повод за посещението на г-н Ботин в България е Панаирът на книгата в София и представянето на документалната книга „Погребението на Кастро” (ИК "Колибри"), написана непосредствено след четиригодишния престой на писателя в Куба като кореспондент на испанската телевизия. Ботин е също автор и на биографията „Раул Кастро: бълхата, която яхна тигъра”, публикувана през 2010 г.

„Погребението на Кастро” е уникално журналистическо свидетелство за абсурдите на кубинската революция, превърнала се, 50 години след победата на кастризма, в пародия на самата себе си. Книгата е забележителна фреска на съвременна Куба, създадена с много ирония и чувство за хумор и обагрена с поемите и песните, с които кубинците се опитват да прогонят демоните си.
В рецензията си за книгата „Погребението на Кастро” кубинският интелектуалец и емигрант в САЩ, Висенте Ечери, пише, че „... това е най-пълната и старателно събирана информация, написана някога за чудовищната измама, наричана „кастризъм”. Покойникът е кубинската революция, а тази книга е нейният смъртен акт”.


ПРОГРАМА НА СРЕЩИТЕ НА ПИСАТЕЛЯ

Висенте Ботин ще бъде в България по покана на Посолството на Испания в България и със съдействието на ИК „Колибри” и Институт Сервантес, София.

Програма на срещите с Висенте Ботин:

4 декември
17,00 ч. – среща с читатели, Панаир на книгата в София, Мраморно фоайе, модератор Георги Ангелов

5 декември
18,00 ч. – среща с читатели в Институт Сервантес, София, модератор д-р Теодора Цанкова.

6 декември
18,00 ч. - среща с читатели, книжарница "Хеликон" – Пловдив



Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
26.11.2012 г. 21:06
Посетено:
1553
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/15917-ispanskiyat-pisatel-visente-botin-i-dokumentalnata-mu-kniga-pogrebenieto-na-kastro