Срещи

Авторска вечер с Иржина Шиклова и изложба "Бръчки" на Мартин Суханек

По повод обявяването на 2012 за „Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията“

Авторска вечер с Иржина Шиклова и изложба "Бръчки" на Мартин Суханек


◊ ПОКАНА

Чешкият културен център има удоволствието да Ви покани на авторска вечер с най-известния чешки социолог и публицист г-жа Иржина Шиклова, която ще се състои на 5.11., непосредствено след откриването на изложбата „Бръчки“ на Мартин Суханек в 18.00 ч. в Чешкия културен център на ул. „Раковски“ 100.

Изложбата и авторската вечер са част от проект по повод обявяването на 2012 за „Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията“.

Модератор на вечерта ще бъде д-р Магдалена Манолова, творчеството и откъс от книгата на И. Шиклова „Майки по имейла“ ще представи Маргарита Кюркчиева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИРЖИНА ШИКЛОВА

Иржина Шиклова е най-известният чешки социолог и публицист. Родена е в Прага през 1935 г., баща й е лекар и социален демократ, майка й е учителка. Учи история и философия във Философския факултет на Карловия университет, където се дипломира през 1958 година. След кратък престой във факултета, през 1965 г. участва в основаването на Катедрата по социология в Карловия университет, където се фокусира върху въпросите на младежта и студентското движение. Заради дейността си, след 21 август 1968 г. е уволнена от факултета. Работи като чистачка и социален работник в старчески дом в Прага, където участва в изследвания, но няма право да ги прави обществено достояние.

Налага се да публикува под различни имена, предимно в чужбина. През 70-те години на миналия век се занимава с дистрибуция на чуждестранни книги в тогавашна Чехословакия. През май 1981 г. е арестувана за контрабанда на литература (обвинена е в подривна дейност към републиката и връзки с други страни), като през 1989 г. по инициатива на Вацлав Хавел процесът срещу нея е спрян. След Нежната революция е поканена отново да преподава социология. По модела на чуждестранните университети инициира създаването на катедра Социална дейност във Философския факултет на Карловия университет, която ръководи от 2000 година. Основава също Център и библиотека Gender Studies, o. p. s. в Прага, който е съосновател и гарант на подобни центрове в цялата страна. Член е на редица неправителствени организации, както и в редакционните съвети на много чешки и международни специализирани издания (напр. Listy, European Journal of Social Work, East Central Europe, Social Research).

В Чешката република Иржина Шиклова е популярна със своите беседи и книги предназначени както за младото, така и за по-възрастното поколение - „Дневникът на старата госпожа“ (Deník staré paní), „Писмо до внучката“ (Dopisy vnučce), „Майки по имейла“ (Matky po e-mailu). В тях тя засяга теми най-вече за семейните взаимоотношения, живота на възрастните хора, връзките между поколенията и събарянето на различни клишета. През 1995 г. Иржина Шиклова получава наградата „Жена на Европа“ за приноса си към интеграцията в Европа. През 1999 г. е удостоена с Медал за заслуги I степен от президента на ЧР, а през 2000 г. получава медал „Алице Масарикова“ за заслуги в развитието на социалната политика в Чешката република.Автор: Чешки център - София
04.11.2012 г. 12:58
Посетено: 1370
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/15735-avtorska-vecher-s-irzhina-shiklova-i-izlozhba-brachki-na-martin-suhanek