Срещи

С нови книги в Деня на Будителите

Срещи с издателство „Захарий Стоянов” в Перник, Враца и Пловдив

С нови книги в Деня на Будителите


◊ СЪБИТИЕТО

Стана добра традиция около 1 ноември – Деня на народните будители, издателство „Захарий Стоянов” да организира рейдове из страната с групи от писатели, учени и музиканти. Дейците на литературата, изкуството и науката посещават училища и читалища, представят най-новите си книги, издателството пък прави дарения на библиотеки.

• На З1 октомври в Перник ще гостуват акад. Антон Дончев, акад. Константин Косев, проф. Андрей Пантев, проф. Венцеслав Кисьов, Найден Вълчев и Иван Гранитски. Новинки сa юбилейният тритомник на поета Найден Вълчев, двете изящни исторически книжки на акад. Косев „Васил Левски и възкресението на българския народ” и „Българската освободителна кауза през горнилото на източния въпрос”, новите поетични сборници на Венци Кисьов и Иван Гранитски, многотомните съчинения на акад. Антон Дончев.  

• На самия празник на будителите във Враца ще гостуват акад. Георги Марков, Хайгашот Агасян, Евтим Евтимов, Андрей Андреев и Иван Гранитски. Те ще имат няколко срещи в училищата и в Историческия музей. Тук централната тема на разговорите ще бъде Балканската война. На нея е посветен значителният не само по обем труд на акад. Марков „България в балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913”, дело на издателство „Захарий Стоянов”.

• На 6 ноември като отзвук на празника ще бъде срещата в Регионалната библиотека в Пловдив, в която ще дойде „чета”, предвождана от Иван Гранитски в състав акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, Нешка Робева и проф. Огнян Сапарев, чийто двутомник „Критически илюзии” ще бъде изненадата за съгражданите му от Пловдив. 

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
30.10.2012 г. 17:00
Посетено:
1475
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/15696-s-novi-knigi-v-denya-na-buditelite