Срещи

Прожекция на филма "Корчак" и две лекции на проф. Яцек Леочак

"История на Варшавското гето" и "Литературата за холокоста: между свидетелството и кича"

Прожекция на филма "Корчак" и две лекции на проф. Яцек Леочак


◊ ПОКАНА

Полският институт в София съвместно с Организацията на eвреите в България „Шалом” канят

на 29 октомври 2012 г., понеделник, от 18 ч., в Полския институт - ул. „Веслец” 12, на прожекция на цифровизираната версия на филма "Корчак" (1990 г., реж. Анджей Вайда). Входът е свободен.

През 1991 г. филмът е полският кандидат за Оскар. В главната роля ще видите Войчех Пшоняк. Сценарият на Агнешка Холанд е написан въз основа на дневника и писмата на Корчак, както и по разказите на хората, които са го срещали.
   
Преди прожекцията проф. Яцек Леочак ще представи лекцията си „История на Варшавското гето”.

Проф. Яцек Леочак ръководи Колектива за изследване на литературата за холокоста в Института за литературни изследвания към Полската академия на науките. Член е на Центъра за изследване на изтреблението на евреите към Института по философия и социология на ПАН, редактор на годишника „Изтреблението на евреите. Студии и материали”. Автор на много книги и текстове за варшавското гето. Getto warszawskie. Przewodnik po nieistniejącym mieście (Варшавското гето. Пътеводител по несъществуващия град. 2001, съвм. с Барбара Енгелкинг); Ratowanie. Opowieści Polaków i Żydów (Спасяването. Разкази на поляци и евреи. 2010) и "Spojrzenia na warszawskie getto" (Поглед към варшавското гето, 2011).


• На 30 октомври 2012 г., вторник, от 12 ч., в Нова конферентна зала (сградата на Ректората на Софийския университет, бул. „Цар Освободител” 15, вход свободен) проф. Яцек Леочак ще изнесе лекция „Литературата за холокоста: между свидетелството и кича”.

Лекцията е организирана съвместно с факултет „Славянски филологии” и Педагогическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.
Автор: Полски институт - София
25.10.2012 г. 14:04
Посетено: 1064
Етикети: лекции, холокоста, София, Полски институт, Януш Корчак, проф. Яцек Леочак, филм Корчак
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/15645-prozhektsiya-na-filma-korchak-i-dve-lektsii-na-prof-yatsek-leochak