Срещи

Поетична вечер с Гален Ганев в Пловдив

Представяне на поетичната книга "Красива и мистична"

Поетична вечер с Гален Ганев в Пловдив


◊ ПОКАНА

Университетско издателство "Паисий Хилендарски"
ви кани на

поетична вечер с Гален Ганев и новата му книга "
Красива и мистична"

Змията виждам. Скъпа огърлица.
Пред нас отключва древния си танц.
Това е знак. Поличба за любов.
Змията е красива и мистична.


Представя: доц. д-р Жоржета Чолакова

26 октомври (петък) 2012 г., 18 часа
Пловдив, Книжарница "Хермес" - Централ
(срещу хотел "България")


◊ ЗА КНИГАТА

Гален Ганев е безспорен поетически талант, който неведнъж е бил забелязван и високо оценяван от литературната критика. „Красива и мистична” е поредната успешна изява на поета, която озвучава най-интимните, най-деликатните полета на човешката духовност.

Представените стихотворения са организирани в четири цикъла, които са не само композиционно симетрични, но са положени в една обща лирическа тоналност, което ги прави единни и вътрешно съзвучни. Гален Ганев изгражда един изтънчен свят на любовно медитативните настроения, чрез които се разкрива образното богатство и лирическият финес на една интелигентна чувствителност. Любовта е пресъздадена като сила, която създава красота и смисъл - а това е послание, което в съвременната ни поезия сякаш отдавна не е прозвучавало с такава естественост и образно въздействие. Метафоричната асоциативност се изгражда на основата на сензуалния регистър от докосвания, звуци и цветове, които преживяват чудото на любовната метаморфоза.

Доц. д-р Жоржета Чолакова


◊ ЗА АВТОРА

Гален Ганев е роден в Чирпан. Завършва РЕГ "Иван Вазов" в Пловдив (1972) и специалност "Книгознание и книгоразпространение" в Московския полиграфически институт (1978). Работи в ОУ "Книгоразпространение" (1978-1986) и ОУ "Кинефикация" (1986-1987), Пловдив. Продължава работа като екскурзовод-преводач с руски език към БМТ "Орбита" (1987-1990) и като секретар на КДК, Пловдив (1991-1993), след което е безработен близо година и половина. Завършва магистратура със специалност "Английска филология" и става учител по английски език. Автор е на стихосбирките "Градски ден" (1983), която излиза след конкурс на списание "Тракия" за публикуване на първа книга от млад автор, "Роля" (1990), "Концерт за шапка и перо" (2000) и "Красива и мистична" (2012). През 1991 г. става лауреат на голямата награда за поезия "Южна пролет" за стихосбирката "Роля". "Концерт за шапка и перо" печели наградата на Дружеството на писателите - Пловдив за най-добра поетична книга на 2000 г. В конкурса на радио "Веселина" "За един по-човечен свят" (2002) цикъл негови стихове е удостоен с наградата за оригиналност в поетическото мислене. В същия конкурс през 2005 г. получава първа награда. Автор е на две неиздадени приказки в стихове - "Веселата сладкарничка" и "Вълшебната кукла". Подготвя книга с кратки поетични форми (миниграми). Член на Сдружение на български писатели - София.


Автор:
Университетско издателство "Паисий Хилендарски"
Публикация:
24.10.2012 г. 14:08
Етикети:
стихосбиркапоезияпоетична вечерПловдив
Красива и мистична
Гален Ганев
Посетено:
1340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/15636-poetichna-vecher-s-galen-ganev-v-plovdiv