Срещи

Представяне на романа "Възвишение" от Милен Русков в Сливен

Една от знаковите творби на съвременната българска проза

Представяне на романа "Възвишение" от Милен Русков в Сливен


В Клуба на дейците на културата сливенци участваха в обсъждане на една от знаковите творби на съвременната българска проза – романа „
Възвишение" на Милен Русков. То бе организирано от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и издателство „Жанет-45”, Пловдив, където излиза книгата (2011 г.). Пластовете й правят закономерна срещата с автора в борческия град в навечерието на празника на селището – Димитровден.

Поради заболяване, директорката на издателството - поетесата Божана Апостолова не можа да присъства за представянето. Водещият вечерта - актьорът Христо Симеонов прочете избрани откъси от произведението, някои от които свързани със Сливен, духа, личностите и природата му, както и биографична справка за автора. Прозвучаха и изпратените приветствени думи от издателя, в които представя търсенията на създателя на творбата Милен Русков. Оценена e като постижение на литературата ни от читателите и националната критика, присъдени са й престижни литературни награди, сред които „Златен век” на Министерството на културата и „Христо Г. Данов”. Изпод перото на писателя са излезли и „
Джобна енциклопедия на мистериите” (2004; 2012) и „Захвърлен в природата” (2008  г.) Авторът се занимава активно с преводаческа дейност от английски език.

На срещата с читателите в Сливен Милен Русков посочи подтика за написване на произведението, вдъхновен от красивия с внушението си надпис върху плоча на Галатанското училище в Котел: „Помогни ми да те възвися!”, от съчиненията на П. Берон, Г. Раковски и др.; разкри мотивите и желанието да изрази възрожденския дух на епохата в жанр, съчетаващ отликите на трагедията и комедията – цел, която, смятам, е изпълнил.

Действително, прочитът на историко-психологическата и асоциативна проза и конкретно на „Възвишение” от М. Русков впечатлява с дълбочината на „самодвижението”  - чрез книгите - на вътрешните човешки пластове, самопознанието и възвисяване на главния герой - до участник в революционните събития и приемането на обществения идеал за българска държава и борба срещу османското владичество. До самопожертвователната Голгота на подвига, далеч от конформисткото и съглашателско поведение на другаря си Асенчо...

Повествователният модел на Русков има своите блестящи предтечи в наратива на Софроний и Захарий Стоянов, у чиито герои извървяването на Пътя и премеждията по него - от досега с хора, събития и случки - благоприятстват житейското и нравственото им каляване и духовно израстване. От абаджия героят на Русков постепенно се въздига духовно, размишлява по екзистенциални въпроси, стига до идеята да напише революционно възвание към българския народ. При него сюжетирането, свързано с едно събитие - обирът на Орханийската поща и търсенето на пътища до  Д. Общий  и Левски, до местата на революционните комитети и деятелите им, предоставя възможности за художествено претворяване на живота в Българско. Ограниченото описание на преки стълкновения на българите с насилниците им в някаква мяра предава „стерилност” на изображението, като наличието би допринесло за засилване на автентичността в пресъздаване на битието, въжделенията и борбите им и на мотивите за включване в тях.

Както сам призна на творческата среща авторът, „езикът е стилизиран”, но, смятам, успешно родеещ се с този на „възрожденския човек”. Съобразно световъзприемането на автора и мисленето му, е обагрен с чувство за хумор, ирония и сарказъм, разгръщане на многобройни асоциативни връзки, препратки към книги (на П. Берон, Г. Ст. Раковски, К. Фотинов, П. Р. Славейков и др. – основа за философските размишления на героите); с ретроспекции, вплитане на притчи, „разказ в разказа”, съновидения и др.

Тези похвати и уменията за фабулиране правят разказа плавен, а героите - живи и запомнящи се.

М. Русков отговори на въпроси на читатели. В обсъждането участваха Лилия Узунова, Веселина Седларска, Красимир Димитров и др.


Автор: Иванка Денева
24.10.2012 г. 02:26
Посетено: 1463
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/15634-predstavyane-na-romana-vazvishenie-ot-milen-ruskov-v-sliven