Срещи

Видео арт хоризонти с рубриката "Автограф"

Гостува Нено Белчев

Видео арт хоризонти с рубриката "Автограф"


◊ СЪБИТИЕТО

В  пространството на „Вижън” Hall (кв. "Чайка", бл. 27 - Варна) октомврийското издание на рубриката „Автограф” (19 октомври от 17.30 ч.) очаква всички любители на изобразителното изкуство и видео арта с един от двигателите на Сдружение „Видеохолика”, а именно артистът Нено Белчев. Нено Белчев ще гостува на почитателите на изобразителното изкуство с истории от септемврийски пътешествия в Европа, последното издание на „Видеохолика” и още любопитни размисли за същността на съвременното видео изкуство днес.

 А ето как самият участник определя своя „Автограф”

"Ето за какво мисля да говоря аз:

Всички знаем за преимуществото, което имат боксьорите с обратен гард. Какво е преимуществото на художника, който рисува с лява ръка?
(осъществени и неосъществени проекти)

Лекция на Нено Белчев за:
Какво е художникът: Tова, което е направил? Tова, което не е осъществил? или и двете? Какво е да си видео-художник в пост-социалистическа България и вообще такъв? Как работя и какво ме мотивира? Разочарованията на твореца – разбирането и неприемането. :-) Последните търсения. За това как от класическото рисуване, на което ме учеше баща ми стигнах до видео-инсталацията ЦИЛИНДЪР."

Модератор на „Автограф” е театралният критик: Елица Матеева


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГОСТА

Нено Белчев е президент на Сдружение Видеохолика. Съдиректор и съкуратор на фестивал Видеохолика. Роден е през 1971 във Варна. Живее и работи във Варна. Завършва  Националната художествена академия в София, специалност стенопис. Работи в областта на видео арта, инсталациата, скулптурата, пърформанса и новите медии, както и като независим куратор. Той е един от основателите на Международния видео арт фестивал Видеохолика, Варна. Участвал е в множество самостоятелни и групови, национални и международни изложби. Печелил е стипендии за творчески  престой в Русия, Китай, Япония и Португалия, както и награди от международни видео и филмoви фестивали в Русия, Холандия и Австрия. Сред по-важните му международни участия са: Национален център за съвременни изкуства, Санкт Петербург, Русия (2011); Галерия White Box, Ню Йорк, САЩ (2010); Apexart, Ню Йорк, САЩ (2010); Wichita Falls Museum, Тексас, САЩ (2009); Moerenuma Koen Hidamari Museum, Сапоро, Япония (2007) и много други.

Сдружение Видеохолика е инициатор и организатор на Международния видео арт фестивал ВИДЕОХОЛИКА, Варна. Фестивалът ВИДЕОХОЛИКА е замислен като видео арт форум с международно участие, който да представя на варненската публика, както и гостите на Варна една забележителна и високо стойностна програма от видео арт творби.


Автор:
Творческа къща „Вижън арт”
Публикация:
14.10.2012 г. 13:54
Посетено:
1871
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/15574-video-art-horizonti-s-rubrikata-avtograf