Срещи

Основи на културното сътрудничество между Сливен и Мелитопол

Посещение на делегация от Сливен в Украйна

Фундамент за осъществяването на културното сътрудничество стана сключеният през м. юли т.г договор за взаимодействие и побратимяване между община Сливен и украинския град Мелитопол в различните сфери на общественото развитие.
               
Преди ден оттам се завърна културна делегация от града под Сините скали, водена от общинския съветник Иван Иванов. В нея бяха включени негови колеги и представители на Регионалния исторически музей (историчката Дора Пондалова, зав. отдел „Връзки с обществеността”). Посещението е по покана на приемащия град по случай културните тържества там, като украинските представители ще гостуват в „града на войводите” за Димитровден – празника на Сливен.
             
При завръщането си ръководителят на групата Иванов потвърди всеобщото задоволство на страните, че „сливенци са представители на първия български град, който обръща внимание на таврийските българи в град Мелитопол и региона”. За плодотворното развитие на разностранното сътрудничеството между двата побратимени града, в Мелитопол е изграден щаб - за ръководство и координация на съвместната дейност във времето. Кметът на Сливен Кольо Милев получи изпратеното специално издание на Центъра по българистика към Мелитополския държавен педагогически университет.
              
Трайни са следите на българите в този край на Украйна: в 29 села на региона живеят потомци на наши сънародници, изселили се преди 150-200 г. от страната ни. В с. Камчак, създадено от тях по поречието на р. Камчия, е изграден Музей на българската народна култура. За прослава подвига на над 250 участници в българското опълчение, в украинския град Болград ще се възвишава монумент – копие на паметника „Шипка” на връх „Столетов”.
            
Пред журналисти бяха споделени впечатления на делегацията от многобройните срещи и перспективите за сътрудничество между културни и научни институти и центрове на двата града.
             
Гостите от Сливен са обкичили с цветя паметника на Христо Ботев в с. Ботиево и паметника „Голодомора” в с. Строгановка, създадени по инициатива на преселници от Гавраилово. Членовете на сливенската  делегация са се срещнали и разговаряли с кмета на града Сергей Валтер, а с ректорите на някои висши учебни заведения (Агро-технологическия държавен университет и Държавния педагогически университет) са подписани договори за сътрудничество. Такъв се подготвя след посещението и за систематизиране на връзките и научната интеграция между Регионалния исторически музей в Сливен и Краеведческия музей в град Мелитопол.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.10.2012 г. 00:34
Посетено:
1398
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/15541-osnovi-na-kulturnoto-satrudnichestvo-mezhdu-sliven-i-melitopol