Срещи

Среща-разговор с писателя Ким Монзо в Институт Сервантес

Прожекция на филма "Хиляда глупаци" – адаптация по едноименната книга на Монзо

Среща-разговор с писателя Ким Монзо в Институт Сервантес


◊ СЪБИТИЕТО

ИК „Колибри“ има удоволствието да ви покани на среща-разговор с провокативния каталонски писател Ким Монзò и безплатна прожекция на филма „Хиляда глупаци“ – адаптация по едноименната книга на Монзò

Режисьорът Вентура Понс вдъхва нов живот на петнадесетте разказа на писателя, опитали се
„да обхванат и отразят необятната човешка глупост“.

Очакваме Ви на 13 септември от 18,00 ч. в Институт Сервантес, ул. "Съборна" 1, София 1000


Ким Монзò (р. 1952) е едно от водещите имена в съвременната литература на Испания и „ужасното дете“ на младата каталонска литература, носител на множество литературни отличия, сред които Наградата на град Барселона и Националната награда за литература. Автор на два романа и четири сборника с разкази и новели, Монзò е всепризнат майстор на късия разказ, ценен от широката публика заради хапливия хумор и антиконформистката употреба на клишетата.


◊ ОЩЕ ЗА КИМ МОНЗО

Той е антиконформист, който владее късия разказ до съвършенство. Бунтар, който громи литературни норми и стереотипи. Носител е на множество отличия, сред които Наградата на град Барселона и Националната награда за литература. Хуморът му е колкото хаплив и циничен, толкова и горчив, при това бликащ от привидно тривиални ситуации. Неслучайно характерните му хрумвания се сдобиха с етикета „монзониани“. Критиката го поставя редом с Кафка, Борхес и Рабле...

Ким Монзо е роден в Барселона през 1952 г. Той е от онези автори, чиито талантливи творби надмогват границите на местната слава. В качеството си на кореспондент на печатна медия през 70-те Монзо се сблъсква с човешките драми в Камбоджа, Източна Африка, Ирландия и Виетнам. През последните 50 години той бива свидетел и на изумителната ротация на режими в родната Испания. Смяната на занятия и съприкосновението с неоправдани страдания по цял свят обяснява трезвостта на преценките му за пороците, разяждащи съвременното общество. Сардоничният хумор и лаконичността са негова запазена марка. А безмилостната му откровеност не просто развенчава красивите житейски илюзии, но превръща книгите му в универсален пътеводител и ключ към потайностите на човешката природа.

Трийсетте разказа от сборника „
Същината на нещата“ представляват набор от сюжети, оформящи перверзен ребус от чувства, действия и представи, ребус, в който границата между патологичното и рационалното е неопределима. „Размерите на трагедията“ е вторият роман на Монзо, потапящ ни в свят на социална изолация, враждебност и невъзможност за бягство от абсурда на ежедневието. И в разказите, и в романа героите на автора са самотници. Отчаяният копнеж за любов ги превръща в жертви на натрапчиви мисли, игри от лъжи и симулации или ги обрича на болест и лудост. В произведенията на Монзо сарказмът и парадоксът се очертават като единствени средства за еманципиране от болезнените очевидности, от безсмислието на живота и жестокостта.
Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
06.09.2012 г. 20:04
Посетено:
1568
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/15351-sreshta-razgovor-s-pisatelya-kim-monzo-v-institut-servantes