Срещи

Среща-разговор с художника Баптист Коельо (Индия)

Разговор за новите проекти на художника

Среща-разговор с художника Баптист Коельо (Индия)


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение "Изкуство днес"
Център за съвременно изкуство - Пловдив „Баня Старинна”

има удоволствието да Ви покани на

среща-разговор с художника Баптист Коельо (Индия)

На 2 май 2012, сряда, 18.00-19.00 часа в Галерия "Коридор",
ул. "Константин Стоилов" 36, Старият Град


Баптист Коельо e резидент на Сдружение "Изкуство днес" и носител на наградата на Фасада видео фестивал 2011.

Баптист Коельо ще разкаже за последните си проекти и за настоящия си видео проект в България, като акцентира върху подхода си в артистичното проучване и в работата, свързана с участие на публиката.

. Разговорът ще се проведе на английски език.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА
 
През 2006 Баптист Коельо получава магистърска степен по изкуства в Бирмингамския институт за изкуство и дизайн (BIAD), Великобритания. Правил е самостоятелни изложби в Гран Пале, Берн (2009), Проект 88, Мумбай (2009) и BIAD, Бирмингам (2006). Участвал е в изложби в Pump House Gallery, Лондон (2012) и Visual Arts Gallery, Делхи (2009). Коельо е носител на награда за обещаващ художник (2007) от Art India and India Habitat Centre и “Johnson Prize Fund” (2006) от BIAD, Великобритания. Художникът живее и работи в Мумбай, Индия.


"Учил в Мумбай и Англия, в творчеството си Баптист подчертава многосъставните значения на материалите и богатството от идеи в нахвърляни фрази, уловени звуци и образи. Физическите, емоционални и ретроспективни пътешествия са повлияли на неговата работа независимо дали е под формата на фотографии, звуци от града или инсталации, които навяват забравени спомени от детството. Баптист създава серия от творби, които произлизат от изследователски проекти, например е породен от пътувания до Ладак и общуването с войника. По този начин всяка творба е обоснована с реализма на опита и въпреки, че преживяванията са на твореца, публиката не е отчуждена от тях. Това е, защото произведенията му въздействат визуално, фонетично, осезателно и интелектуално."

Дийкша Нат – критик и куратор, по повод проекта на Баптист Коельо "Не можеш да си позволиш емоции тук", 2009 – в развитие.


Автор:
Сдружение "Изкуство днес"
Публикация:
30.04.2012 г. 16:33
Посетено:
1518
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/14642-sreshta-razgovor-s-hudozhnika-baptist-koelyo-indiya