Срещи

Паметна вечер за поета Милош Зяпков в Сливен

Среща с творчеството на поета, прозаика, сатирика, човека Милош Зяпков

На творческа вечер в „Контакт-клуб „Германия” в Сливен бяха представени произведенията и почетена паметта на рано отишлия си автор и радетел за демократични промени в България Милош Зяпков (1940-1990 г.). Проявата бе открита от председателя на клуба Виктор Дойчинов и водена от поета Деньо Денев. Тук присъстваха братът на твореца, Костадин Зяпков, и съпругата му Николинка Зяпкова, родственици, писатели от Сливен, представители на ръководството на общината, пишещи млади дарования.

Участниците в срещата чуха творби на поета в изпълнението на актрисата Стефка Котова. Литературният критик Никола Иванов направи задълбочен анализ на художествения свят на М. Зяпков, на  проявите му в различните сфери на изкуството (поезията, прозата, сатирата, театъра, читалищната дейност, работата с подрастващите) и участието му в обществения живот на Ракитово (председател на „младежкото крило” в клуб „Демокрация”) и Пазарджик.

Творецът извървява драматичен път заради съдбата на баща си (в лагера “Богданов дол”) и вуйчовците, неспокойния си, неконформистки дух, неприемащ човешките и идейните предателства. Цялото му творчество свидетелства за една ранима и лирична душа, търсила през целия си кратък път (умира на 50 години при неизяснени обстоятелства) пътеки към себепознанието, същността на Човека и другите. Поезията му завладява с изповедния тон и терзанията на самосъда, със съчетанието  от лиризъм и директност на изказа, повика за чистота във взаимоотношенията и необходимост от нравствени ценности у съвременника.

Творбите му излизат след неговата смърт, събрани от брат му, под наслов: „Не исках да съм просто жив”, 1992 г. и „Събрани творби” (ИК „Хермес”, Пд., 2000 г., LiterNet, 2003 г.).

На творческата среща Костадин Зяпков разказа за драматичната съдба на своето семейство, за съвместното детство и годините на младостта с брат си Милош и непримиримия  към обществените недъзи характер, изявен особено след промените от 1989 година и преживените лични разочарования. Той прочете стихотворението му „Сливен”, афоризми и откъс от спомените си за него. Присъстващите чуха и изпратеното от
Живка Балтаджиева (живееща и творяща в Мадрид поетеса и преподавателка) стихотворение, посветено „На Милош”. Те споделиха и спомени за дружбата му със сатирика и неин баща Димитър Балтаджиев, и влиянието му върху опитите на младия поет в този жанр. Свои впечатления от творчеството и личността на М. Зяпков изразиха д-р Д. Боянов, С. Келеведжиева, а ученици от сливенски училища, участници в школата по поезия и журналистика към Гарнизонния военен клуб, зададоха въпроси към гостите.

Присъстващите проявиха интерес и получиха с автограф екземпляри от книгите на критика
Никола ИвановПодреждане на Балната зала”, т. 1 и т. 2, за които неотдавна бе удостоен с наградата на Съюза на българските писатели за литературно-критическо изследване. Костадин Зяпков подари на младите творци от Сливен „Събрани творби” от своя брат Милош Запков.

Творческата вечер се превърна в едно от вълнуващите културни събития за Сливен, „Конкакт-клуб „Германия” и ценителите на изкуството на словото.



√ Книгата "Събрани творби" на Милош Зяпков може да се прочете на свободен достъп в сайта на издателство LiterNet -
Събрани творби (поезия, проза, сатира).
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.03.2012 г. 23:17
Посетено:
1596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/14341-pametna-vecher-za-poeta-milosh-zyapkov-v-sliven