Срещи

Посещение на писателя Хосе Карлос Сомоса в София

Срещи с читатели и представяне на романа "Стръв"

Посещение на писателя Хосе Карлос Сомоса в София


◊ СЪБИТИЕТО

На 5.03.2012 г. излезе поредният екстравагантен трилър на един от най-актуалните и превеждани испански творци – 
Хосе Карлос Сомоса. „Стръв“ (превод: Марин Галовски) е петият роман на писателя, който „Колибри“ издава след „Пещерата на идеите“ (2000), „Клара и сянката“ (2001), „Зигзаг“ (2006) и „Ключът към бездната“ (2007).

Авторът ще гостува в България по покана на Институт Сервантес и издателство „Колибри“ на 28 и 29 март. В рамките на посещението му са предвидени две срещи с публиката.


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Историята започва привидно семпло – няколко детективи, обединени от вярата си в теорията на „псинома“, се превръщат в „стръв“ за чудовищни серийни убийци. Посредством психологически формули се проектират различни ситуации – целта е да се дешифрира начина на мислене на всеки от престъпниците. Самият сценарий на симулациите черпи въображение от съкровищницата на Шекспировите произведения.

Роденият в Куба през 1959 г. Хосе Карлос Сомоса (
Jose Carlos Somoza) е изтъкната фигура в новата испанска литература, името му придоби международна слава и се спряга редом с имената на Борхес, Калвино и Кафка. Дузината смайващо дръзки романи, написани за по-малко от две десетилетия, го открояват като един от най-важните автори в съвременната испанска проза. Навярно защото е лекар – психиатър по професия, книгите му са трескави, хипнотични трилъри, изследващи дебрите на човешката психика и населени както с „призраци“, така и с болезнено достоверни образи. Сомоса създава необозрими имагинерни светове, полива ги обилно с мистерия и виртуозни обрати, философските му съждения често слисват, а развръзките на романите му неминуемо спират дъха.




√ Книгата на Хосе Карлос Сомоса може да поръчате онлайн от книжарница "Книгосвят" -> Стръв

Още книги от Jose Carlos Somoza може да поръчате от Amazon.com - Zig Zag: A Novel, The Art of Murder, La Dama Numero Trece (Spanish Edition), La llave del abismo (Spanish Edition) и др.
Автор:
Издателство "Колибри"
Публикация:
08.03.2012 г. 23:06
Посетено:
1470
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/14280-poseshtenie-na-pisatelya-hose-karlos-somosa-v-sofiya