Срещи

Мигел де Унамуно за любовта и педагогиката

Среща-разговор по повод издаването на български език на книгата "Любов и педагогика"

Мигел де Унамуно за любовта и педагогиката


◊ ПОКАНА

Възможно ли е да се вдъхне живот на хартиените птички? Как да се достигне безсмъртието?
Можем ли да изчислим всеки ход на съдбата?

С тези и редица други екзистенциални въпроси се занимава неспокойният дух на големия испански мислител
Мигел де Унамуно. По повод излизането на български език на книгата му „Любов и педагогика”, на 28 февруари (вторник) от 18:00 часа Институт Сервантес и издателство „Панорама” организират дискусия за творчеството на писателя.

В разговора участват Анна Златкова - преводач на книгата, Теодора Цанкова - литературовед и преводач от испански, Дарин Тенев - литературовед и критик.


◊ "ЛЮБОВ И ПЕДАГОГИКА"
 
Неусетната магия на Унамуно, вече познат и обикнат от българската публика, този път се спуска над читателя с тъжния хумор на един експеримент: как да си направиш гений. Бащата – дедуктивно оженен – вярва, че с добра смес от социология и педагогика е намерил отговор на въпроса как да превърне сина си в гений, но природата, случайността, жена му и един симпатичен философ ще докажат, че греши. Това е основният сюжет на публикувания от издателство „Панорама” роман „Любов и педагогика”. Макар и издаден за пръв път преди сто и десет години, романът засяга съвременни теми като тези за лабораторното възпроизвеждане на човешкия организъм, възможността за физическо безсмъртие, калкулирането на непредвидимото. Сериозните проблеми са поднесени леко и с усмивка, надничаща весело през редуването на абсурдни и комични ситуации, в които – иска, или не – читателят започва да открива и себе си. И преди да усети, той ще почне да разговаря с произведението. Да се пита кои от собствените му влюбвания са били абстрактни и кои конкретни; доколко сам вярва на науката; на кои авторитети разчита; и най-сетне, дали изобщо е наясно със себе си. Тъкмо това са и част от въпросите пред главния герой, Аполодоро, набедения бъдещ гений, който трябва да се справи с тях в един свят, където нищо не се случва по план. И Аполодоро, и останалите герои се оказват книжни птички в ръцете на испанския писател, който се опитва чрез тях да изрази надеждите и провалите, грешките и сполуките в стремежа към едно съвършенство, което би заличило всяка индивидуалност. Не случайно романът завършва с наброски за трактат върху философията на книжните птички, писан от симпатичния философ на произведението дон Фулхенсио.

Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
27.02.2012 г. 18:09
Посетено:
1780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/14188-migel-de-unamuno-za-lyubovta-i-pedagogikata