Срещи

Литературна вечер с Ангел Г. Ангелов и Ангел Дюлгеров във Варна

Shakespeare and Friends - книжарница за приятели. И не само книжарница

Литературна вечер с Ангел Г. Ангелов и Ангел Дюлгеров  във Варна



◊ СЪБИТИЕТО

По инициатива на уютната книжарница “Shakespeare and Friends” – Варна, със съдействието на ИК "Жанет 45" – Пловдив, и с любезното участие на литературния критик Ангел Дюлгеров ще се състои една специална литературна вечер, посветена на писателя Ангел Г. Ангелов и последната му книга „Ходене по вода”. Традицията повелява да почетем. Очакваме Ви!


25 ноември 2011 (петък) от 18.00 часа

“Shakespeare & Friends” Bookshop
ул. „Драгоман" 17
Местоположение - централно!

 

◊ ОТКЪС

от разказа „Виртуална любов”

("Ходене по вода", изд. Жанет 45, 2009)

„Протягането, прозяването, многобройните кафета, както и принудителното раздвижване на схванатите му стави, не прогонваха връхлетелия го сън. Непреодолимото запътване към селенията на Морфей натрапчиво го беше помъкнало в нежелана посока и само примигващият екран на монитора го задържаше с мъка в новия, непознат свят на току-що родената от нищото Жена. Множеството снимки никнеха в тясната му самотна стаичка, изпълваха я, литваха през полуотворения прозорец, той понечваше да ги задържи, но те живееха своя си живот и се движеха по своите си пътища...

За миг само Левкадий успя да докосне лицето й, помилва я, тя му се усмихна далечно, бенката на лявата й буза примигна дяволито, а малките стегнати гърди описваха непонятна сеизмограма върху вътрешната страна на блузката. Мъжът, затворен от хилядолетия зад светлокафеникавото си миниатюрно бюро, я търсеше, намери я и започна да живее с нея. Зад стола, на който седеше неудобно, понякога го зовеше тясното му матрачено ложе, но в момента, в който изпружваше схванатите си нозе, някаква непонятна сила го вдигаше, взорът му се насочваше неудържимо към екрана, той се разтваряше, поглъщаше го и новият му живот го обсебваше като непреодолима страст и неизлечима болест. Понякога Левкадий мислеше да размести мебелите, да постави монитора пред северната стена на стаичката, там, където сигурната преграда, може би, не ще му позволява да се губи из необятните светове, в които се подвизаваше, в които го завличаше тази Жена. Светлите сини очи, тъмнорусите нежни коси, невинната усмивка го мамеха непреодолимо и не след дълго мъжът, за когото не можеше да се каже, че е в първа младост, се втурваше след нея, готов да преодолее светлинни години разстояние, за да я докосне, да се увери, че я има, а и за да покаже, че го има...”

 


√ Целия текст на разказа може да прочетете в Електронно списание LiterNet -> Виртуална любов.

√ Сборникът с разкази на Ангел Г. Ангелов може да поръчате от Електронна книжарница "Книгосвят" - Ходене по вода

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
24.11.2011 г. 09:48
Посетено:
1681
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/13630-literaturna-vecher-s-angel-g-angelov-i-angel-dyulgerov-vav-varna