Срещи

Соня Рув представя книгата си за Петър Увалиев

Съпругата на Петър Увалиев Соня Рув гостува на Добрич

Соня Рув представя книгата си за Петър Увалиев


◊ СЪБИТИЕТО

Съпругата на Петър Увалиев
Соня Рув гостува на Добрич за представянето на своята книга за известния българин, озаглавена “Петър Увалиев или Пиер Рув: Един живот”.

Припомняме, че в Регионалната библиотека “Дора Габе” в Добрич преди няколко години бе изграден първият в страната културен център в памет на Петър Увалиев. На среща с журналисти в културния център Соня Рув разказа за създаването на книгата. Първите й няколко страници са се появили по време на една международна конференция, на която Рув се е почувствала леко отегчена, а мисълта й я е потопила в отминали времена и спомени.


◊ ЗА КНИГАТА

Печатното издание съдържа 100 илюстрации, между които и кръщелното свидетелство на Увалиев, негова кореспонденция, фотоси и други интересни материали, които в хронологичен ред разказват за човека Петър Увалиев и живота му първо в България, а след това и в Лондон, като изтъкнат интелектуалец.

В книгата е представен дипломатът Петър Увалиев, който всъщност с годините се утвърждава като режисьор, радиожурналист, една дипломатична личност, разумен и забавен в личния си и семеен живот.

Соня Рув разказа за приятелите на Петър Увалиев, сред които много скъп е бил Дечко Узунов, както и Николай Хайтов, Светлин Русев, проф. Александър Фол.

Корицата на книгата представя снимка на съпруга на Соня Рув, чийто автор е фотографът Атанас Кънчев - Петър Увалиев с двата му порока, както обясни Рув, това са цигарата и кафето.

Петър Увалиев, добре известен в България, но за дълги години без възможност да пребивава в страната, заслужава почит към паметта му и това е една от причините за написването на книгата, сподели Соня Рув. В дома им са се оказали много материали, превърнали се в голям архив, свързан с живота и културното дело на Петър Увалиев. Книгата е завършена три години по-късно, когато са се навършили 10 години от смъртта на Петър Увалиев. Тя е отпечатана в Англия. Соня Рув сподели, че покрай работата на съпруга си в театъра и киното е имала възможността и привилегията да се докосне до личности, като Ванес Редгрейв, Бен Кингзли, Дейвид Хемингс и София Лорен.

Премиерата на книгата “Петър Увалиев или Пиер Рув: Един живот” в Добрич бе днес от 17.00 часа във фоайето на РБ “Дора Габе”.



√ Книгата на Соня Рув "
Петър Увалиев или Пиер Рув: Един живот" може да закупите от книжарница "Книгосвят" с 5% отстъпка.
Автор:
Ангел Радилов
Публикация:
11.10.2011 г. 19:15
Етикети:
Посетено:
1815
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/13327-sonya-ruv-predstavya-knigata-si-za-petar-uvaliev