Срещи

В България гостува кубинската писателка Сое Валдес

Среща с читатели и представяне на романа „Всекидневното нищо“

В България  гостува кубинската писателка Сое Валдес


◊ СЪБИТИЕТО

По покана на Институт Сервантес – София
и ИК "Жанет 45"

в България гостува кубинската писателка Сое Валдес 


За свободата и тайнството на писането

Модератор на дискусията: Лили Табакова, преподавател по латиноамериканска литература в СУ „Св. Климент Охридски”. 

На срещата ще бъде представен романът на Сое Валдес
Всекидневното нищо
(превод Майя Илиева, оформление Райчо Станев)

29 септември (четвъртък) 2011 г., 18:00
Институт Сервантес - София
Събитието е част от културния календар на Столична община.


◊ ЗА РОМАНА

"Тя идва от остров, който искаше да построи рая...“

Така започва и завършва романът “Всекидневното нищо” (La Nada Cotidiana), в който Сое Валдес рисува съвременна Куба по начин, който предизвика Фидел Кастро да обявяви писателката за един от най-големите “врагове на революцията”, наред с други двама класици на кубинската проза, Гийермо Кабрера Инфанте и Рейналдо Аренас.

Повествованието в този увлекателен роман води главната героиня Йокандра, която търси спасение от заобикалящия я абсурд в писането и секса. Гласът на разказвачката, родена в същата година като авторката, поражда подозрение в автобиографичност, подкрепено и от признанието на Валдес, че “Всекидневното нищо” е нейният “роман-катарзис”.

Без патетика Валдес прониква до “нищо”-то, кухотата и безсмислието, превърнати в същност и реалност във всекидневието й на острова. Единственият начин да преживееш подобна нищета се оказва иронията. Героинята на Валдес не е революционерка; тя просто търси спасение от обкръжаващия я кошмар. В хода на сюжета еротичната страст се превръща в писане и писането – в страст. Комбинацията от еротика и литературна ирония се оказват спасителния сал, върху който героинята преодолява омерзението.

Валдес описва серията връзки на Йокандра с алегоричните образи на измамния писател Предателя, режисьора Нихилист, естета Рис и най-добрия й приятел Червея (обидно название за непатриотите). За Йокандра двуполюсността на Куба се изразява най-ярко в алегоричния й двойнствен сексуален живот: тя редува нощите с „Нихилиста” (когото истински обича и с когото изживява дълги, детайлно описани сексуални наслади) с тези, прекарани с „Предателя” (бившият й съпруг, когото иска да унижи). Изправена пред такъв мрачен избор, у Йокандра се възражда и сатиричната й природа, а също и стремежът й да се утвърди като писател (романът завършва със същата мисъл, с която започва, а тя се чуди дали тя създава думите или те нея).


Един сексуално-откровен и забавен съвременен „Кандид”.
- Kirkus Reviews

Разкрепостеното въображение, разнородните хиперболи, талантливите игри на словото, богатството на речника – характерни изобщо за карибската образност – ни помагат да се гмурнем  в повествованието. Чрез живия, говорим и нахакан език читателят се потапя в хаванската символика, персонажите добиват алегорични черти, а неуморните игри с действителността, фаталността и гротеската ни пренасят в драматизма на едно заключено общество, в което над всичко тегне забрана, а книги почти не излизат – едно, защото не са получили одобрение, и второ, защото просто няма хартия, на която да бъдат отпечатани.
- Knihi.cz

Книгата на Валдес дава нова перспектива на женското еротично писане. Тя говори за секса по един нов и смел, нецензуриран начин, нехарактерен за авторките от Латинска Америка. Валдес е от силните гласове на новата постмодерна женска проза.
- Джени Еспада


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СОЕ ВАЛДЕС

Родена в Хавана през 1959 г., обявена от Фидел Кастро за „враг на революцията” и прогонена от родината си заради начина, по който обрисува съвременна Куба,
Сое Валдес се нарежда сред класиците на кубинската литература и е считана за един от най-силните гласове на новата постмодерна женска проза.

През 80-те години на 20. в. Сое Валдес работи в кубинската делегация към ЮНЕСКО и към културния отдел на кубинското посолство в Париж. През 90-те, вече в Хавана, е редактор на списание "Cine Cubano" („Кубинско кино”) и автор на киносценарии. Между 1993 г. и 1994 г. пише романа си "
La Nada Cotidiana" („Всекидневното нищо”) и моли свой познат журналист да изнесе тайно ръкописа извън Куба. През 1995 г. книгата излиза в Париж и се превръща в събитие за френския литературен живот. След публикуването на романа Валдес живее в изгнание във Франция заедно със съпруга си и дъщеря си, а книгите й са забранени в Куба. В интервю за чешкия всекидневник „Право” авторката споделя: „По моему големият успех на книгата е, че в нея става въпрос за литература, а не за политика, че тя е за любовта и не-любовта, за отчаянието и надеждата. Тя разказва просто и искрено една история, която се роди в Куба, но намери отзвук във Франция, а и в други страни. ”

Сое Валдес е автор на редица романи и стихосбирки, сътрудничи на престижни издания в Испания и Франция: "El País", "El Mundo", "Elle", "Vogue", "Le Monde", "Libération". Носител е на множество литературни награди, сред които "Premio Planeta" през 1996 г. за романа "
Te Di la Vida Entera" („Цял живот за тебе дадох”).
Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
28.09.2011 г. 20:28
Посетено:
1508
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/13229-v-balgariya-gostuva-kubinskata-pisatelka-soe-valdes