Срещи

Среща-разговор с д-р Арвинд Алок в Стара Загора

В рамките на проект, представящ индийските културни и образователни традиции

◊ СЪБИТИЕТО

На 28.05.2011 г. от 18.00 ч. в РБ „Захарий Княжески” Стара Загора Индологическа фондация „Изток-Запад” организира
среща-разговор с видния индолог и будистки учен д-р Арвинд Алок.
 
Индологическа фондация „Изток-Запад” е създадена през 1997 г. от български учени-индолози от СУ „Св. Климент Охридски” и техни съмишленици интелектуалци и спомоществователи от средите на българския бизнес с цел подпомагане на учебния и научно-изследователския процес в областта на индологията, от една страна, и от друга – възможно по-научното и адекватно представяне на индийските културни и образователни традиции пред широката аудитория в България.

Фондацията е публична организация с нестопанска цел, подотчетна на Министерството на правосъдието на Република България. Дейността й се гради на спонсори, както и в пряко сътрудничество и съдействие от страна на българските държавни институции: МВнР, МОМН, Министерство на културата, Дирекция „Култура” към Столична община, НДК и др.

• Настоящият проект се осъществява с препоръките и съдействието на българското посолство в гр. Делхи, Индия. Проектът обхваща шест публични и четири специализирани (университетски) лекции в пет града на България.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕКТОРА

Лекторът проф. д-р А. Алок е виден индийски учен, писател и общественик заемащ високи административни позиции. Надяваме се, че представяните от него теми ще допринесат за обогатяването на културния живот във вашия град и на културния обмен между България и Индия.

Д-р Арвинд Алок е известен индолог, археолог, лингвист, пазител на наследството, мотиватор и будистки учен. Той е уважаван автор по индийска философия, култура и езици. Наред с това той е горещ последовател на будистката философия и е напълно посветен на каузата за световен мир посредством ученията на бог Буда. От дълги години насам той се включва в дейностите по популяризиране на индийските ценности и мирогледи. С написването на множество статии и представянето на научни изследвания на национални и международни семинари той допринася съществено за развитието на индологията, будологията, азиатското изкуство, култура, идеи и човешки ценности. Освен издаването на някои научни списания с международна известност, той е написал над десет книги. Бил е председател на множество срещи и конференции. Д-р Алок представлява авторитетни организации и институции пред техния Съвет, изпълнявайки различни функции. Той е организирал редица конференции и семинари, посветени на будизма, индийските изследвания, световния мир, човешкото развитие, себереализацията, лидерските черти и умения, развитие на мениджмънта и будисткия културен туризъм, околната среда, екологията и устойчивото развитие, на които вземат участие президентът и министър-председателят на Индия, както и министри и сановници от чужди държави. От дълги години насам той изнася лекции, посветени на различни аспекти на будизма и будистките ценности, будистката история и изкуство, индийската философия, мира и религиозното единство, както и във връзка с характерни човешки въпроси, като управление на стреса, управление на лидерството, значение на човешкото поведение, позитивно мислене и себеактуализация, медитация и йога.

Много пъти той е гостувал в различни държави като Шри Ланка, Тайланд, Лаос, Камбоджа, Република Калмикия (Русия), Непал, Бутан, Виетнам, Сингапур, Япония, Монголия, Китай, Корея, Тайван, Великобритания, САЩ, Франция, Австралия и Бангладеш. Наред с това от 17 години насам д-р Алок изнася лекции и представя научни изследвания в индийски, азиатски и европейски университети по въпроси, посветени на индологията, будизма, международните културни отношения, околната среда, културата, туризма, медитацията, позитивния начин на живот и мира.

Дълги години наред д-р Алок активно насърчава отношенията на Индия с чужди държави. Чуждестранните мисии на редица страни високо оценяват дейността му по стимулирането на отношенията на Индия с държавите от будистката общност. Министърът на външните работи дълбоко цени неговата работа.
 
Д-р Алок играе значима роля във връзка с насърчаването на културния туризъм в страната. Министерството на туризма, Министерството на гражданската авиация и Плановата комисия на Индия дълбоко оценяват работата на д-р Алок във връзка с поощряването на културния туризъм и културата в страната.
 
Д-р Алок говори свободно хинди, санскрит, пали, английски и разбира някои други чуждестранни езици.
 
Д-р Алок е реализирал редица проекти под свое пряко ръководство. Освен отличните му постижения в академичната сфера той е широко известен будистки общественик, обвързван с насърчаването на религиозното единство в страната и по света.
 
Д-р Алок получава широко международно одобрение за своя принос за насърчаване на религиозното единство и световното разбирателство.
 
Д-р Алок е посетил почти всички будистки места по цял свят. В резултат на това той е консултирал различни будистки организации относно тяхното запазване и съхраняване.

Д-р Алок е получил отличия от правителствените и неправителствените агенции за своя принос към мира и популяризирането на човешките ценности.

Автор:
Индологическа фондация "Изток-Запад"
Публикация:
25.05.2011 г. 16:15
Етикети:
лекцияСтара ЗагоратрадициикултураИндия
индология
индийски традиции
д-р Арвинд Алок
будизъм
Посетено:
1620
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/12548-sreshta-razgovor-s-d-r-arvind-alok-v-stara-zagora