Срещи

Паметна вечер за доктор Фьодор Фьодорович Трейман

Проект „Научно и културно наследство на руската емиграция в България (1920-1940 г.)"

◊ СЪБИТИЕТО

ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”
Проект „Научно и културно наследство на руската емиграция в България (1920-1940 г.)
Народна библиотека „П. Р. Славейков”
Литературен музей „Емилиян Станев”

Ви канят на паметната вечер

Исторически свидетелства и културна памет за доктор Фьодор Фьодорович Трейман – основател на санаториума за гръдни болести на „Света гора” – гр. В. Търново


1. ”Спомени за нашия дядо” – филмов разказ на внуците Николай и Юрий Трейман и правнучката Катя Трейман.
2. Доктор Ф. Ф. Трейман в здравния и културен живот на гр. В. Търново.
3. Емануил Трейман - председател на възстановения през 90-те години „Руски клуб” в гр. София.

Участват проф. д-р М. Каназирска, д-р Радка Пенчева, Т. Недева, д-р Драганчев, Н. Бъчварова, Г. Ръцев и др.

Вечерта ще се проведе на 17 май 2011 г. от 17.30 часа в Читалнята на Народна библиотека „П. Р. Славейков”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА Д-Р Ф. Ф. ТРЕЙМАН

Д-р Фьодор Фьодорович Трейман
е роден в Рига през 1886 г. Неговите деди са били потомствени лекари от прибалтийските немци, дошли с Екатерина Велика в Русия. Завършва Висшата военномедицинска академия в Санкт Петербург и участва в Първата световна война. По време на Февруарската революция е избран в Учредителното събрание, а по-късно след конфликт с болшевиките се включва в Бялата армия и в Ледения й поход. Поверена му е военно-полевата болница във Врангеловата армия, в която достига до чин генерал. От Новорусийск армията на генерал Врангел се прехвърля на полуостров Галиполи и оттам една част преминава в Сърбия, а друга в България. След разгрома на Бялата армия, заедно с корпуса на ген. Кутепов, д-р Трейман  идва в гр. В. Търново. Щабът на корпуса, заедно с руската болница, се установяват в старопрестолния град. По това време градът наброява около 10 000 души, а квартируващата армия – два пъти повече. Д-р Трейман постъпва в трудовите войски на Стамболийски и организира нейните медицински служби.

Като лекар специалист д-р Трейман преценява нуждата от по-сериозно лечение на туберкулозно болните от социално най-слабата част от населението. Той среща подкрепата на търновската общественост в лицето на лекарите Раев, Джаков, аптекаря Воденичаров, търговците братя Карачорови и други родолюбиви търновци. През 1931 г. се открива частна болница на д-р Трейман, а на 1 септември 1937 г. се открива Санаториум за гръдоболни на „Света гора” край В. Търново. Цялото семейство на д-р Трейман се посвещава на грижите за болните в санаториума, извършва и профилактика. Това продължава до края на дните му.

След 9.ІХ.1944 г. д-р Трейман е арестуван от пристигналите органи на НКВД. По време на разпитите той се самоубива.

Днес неговите наследници живеят в градовете София, Габрово и Плевен. След 10.ІХ.1989 г. те не предявяват искания за връщане на болницата, като изявяват желание пред Търновската община тя да носи името на дядо им. Това става през 1998 г. с решение № 803 на Общинския съвет в гр. В. Търново.


Автор:
Радка Пенчева
Публикация:
13.05.2011 г. 16:27
Етикети:
Посетено:
2740
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/12394-pametna-vecher-za-doktor-fyodor-fyodorovich-treyman