Срещи

Младите журналисти – PR на наградата „Петя Караколева”

Работна среща на литературния салон „Петя Караколева” с три журналистически клуба

Младите журналисти – PR на наградата „Петя Караколева”


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 април в библиотеката на НЧ „Обединение”, Кърджали се състоя работна среща на литературния салон „Петя Караколева” с три журналистически клуба – на СОУ „П. Р. Славейков”, СОУ ”Й. Йовков” и ГПЧЕ „Хр. Ботев”. Темата бе предстоящото девето издание на литературния салон, който ще бъде открит с 3-дневно посещение на Весела Фламбурари – лауреат за 2010 година на Националната награда „Петя Караколева”, на 12 май, когато от 15 часа ще започне пресконференция за младите журналисти. Отново в читалището, от 18 часа, В. Фламбурари и кърджалийски творци ще влязат „В диалог с Петя”. Ще бъде представена и книгата „Приказки за театъра”, с която В. Фламбурари спечели националния конкурс „Петя Караколева” за миналата година.


◊ ПОВЕЧЕ

„В диалог с Петя” – тази специфична форма на литературно четене, предизвика интереса на младите журналисти. Взе се решение на 14 май да се проведе първото издание на „В диалог с Петя – децата на Кърджали”, когато Творческият архив „Петя Караколева” ще отговори на всяко стихотворение, приказка и разказ с подходящи творби на Петя Караколева, а тазгодишният лауреат ще влезе в ролята си на водещ творческата работилница.

Бе уточнен и графикът на куклените представления по училищата, които В. Фламбурари ще подари на кърджалийските деца. За тези училища, за които времето не достига, НЧ „Обединение” ще организира куклено представление в събота, на 14 май, от 11 часа.

На срещата бяха разяснени условията за участие в областния конкурс за млади художници по романа „Най-златното злато” и арт-работилницата по приказка на Петя Караколева, които тази година ще се организират и проведат в ОДК – Кърджали. Там ще бъдат експонирани и двете изложби, както и кът „Петя Караколева”, където за първи път ще бъдат показани нейни рисунки.

Младите журналисти коментираха възможности за участие и медийно отразяване на традиционния детски фестивал „Петя Караколева”, който тази година ще се проведе на 28 май – рождения ден на писателката.

Най-оживено бе посрещната новината за предстоящ конкурс за есе на тема „Петя живя в нашия град” и това, че най-доброто есе ще открие ритуала по връчване на Националната награда през Дните на Кърджали. Журито на този конкурс ще се председателства от лауреата на Националната награда за съответната година, както е и при журирането на Националния конкурс „Петя Караколева”. Темата на първото издание на конкурса за есе ще бъде взета от цикъла стихове на Петя Караколева „Песни за моя град”.

По време на работната среща младите хора добиха увереността, че името на Петя Караколева може да ги придружава навсякъде и че само от тях зависи да се превърнат в PR на Националната награда.

След като Яна-Ивана Бояджиева седна на пианото, срещата се превърна в концерт.
Автор:
Литературен салон „Петя Караколева”
Публикация:
17.04.2011 г. 20:37
Етикети:
Посетено:
1600
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/12178-mladite-zhurnalisti-pr-na-nagradata-petya-karakoleva