Срещи

Културна вечер на Алжир

Проект „Арабски културни вечери” - традициите, бита и културата на арабските държави

Културна вечер на Алжир


◊ СЪБИТИЕТО

Асоциация за развитие на арабо-български инициативи и сътрудничество „АРАБИС”,
съвместно с Посолството на Алжирска народно-демократична република в България,
има удоволствието да съобщи, че на 19 април 2010 г. (вторник), от 18:00 ч., ще представи пред българската публика „Културна вечер на Алжир” в ресторант Яйцето на СУ „Св. Климент Охридски”.

Това е второто събитие от поредицата „Арабски културни вечери”, посветени на традициите, бита и културата на арабските държави, които АРАБИС организира съвместно с арабски посолства в България.

Ще бъдат представени:
. предмети от алжирския бит;
. произведения на приложните изкуства;
. местно облекло и накити;
. музикален фолклор;
. фотографии и картини от Алжир.



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

В обстановката на революционни промени в арабския свят вниманието на обществото ни изведнъж се насочи към културите и социално-политическата среда на страни, които дълго време стояха извън полезрението на българите. АРАБИС е неправителствена организация, в която работят изключително професионалисти-арабисти, и която организира редица проекти, имащи за цел в достъпна среда да се обсъди съвременната арабска проблематика на компетентен език. Трудната задача, която сме си поставили, е да привлечем вниманието на българската общественост към неизвестни важни елементи от социо-културния фон на съвременните арабски общества и да отключим общуване, което да преодолява наслоени предразсъдъци и да предразполага към търсене на общото в културата, бизнеса и проектните инициативи.

Проектът „Арабски културни вечери” цели да популяризира арабския бит, обичаи и култура; да разкрие един различен, извънстереотипен облик на различните арабски държави, техните забележителности, туристически атракции и други специфики; да разграничи културните особености на отделните арабски страни чрез разбиване на представата за монолитността на арабския свят.

Организирането на подобно културно събитие е чудесна възможност за колегите журналисти да проведат интервю с посланика на Алжирска народно-демократична република в България, Н.Пр. г-н Ахмед Буташ, преди, след или по време на самата културна вечер.

Ако желаете да проведете интервю с г-н Буташ, моля, подгответе своите въпроси и се свържете с координатора на проект „Арабски културни вечери” Антон Чикакчиев на:
e-mail: office@arabis-bg.org, a.chikakchiev@arabis-bg.org
мобилен: 0889 487 356

Входът за културната вечер на Алжир е напълно свободен за всички, желаещи да я отразят или просто да прекарат приятно няколко часа!

Заповядайте!


Автор:
Антон Чикакчиев, АРАБИС
Публикация:
12.04.2011 г. 15:48
Посетено:
1869
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/12153-kulturna-vecher-na-alzhir