Срещи

Испанският поет Луис Гарсия Монтеро пристига в София

Стиховете и тайните им читатели. За кого се пише поезия?

Испанският поет Луис Гарсия Монтеро пристига в София


◊ СЪБИТИЕТО

Луис Гарсия Монтеро – един от култовите съвременни испански поети, пристига в София на 29 март по покана на Институт Сервантес - София. Роден в Гранада, където е професор по испанска литература, Гарсия Монтеро е автор на над 25 стихосбирки, пише проза и литературна критика. Носител е на Националната награда за поезия и на Националната награда на литературната критика, както и на наградите „Адонаис”, „Гарсия Лорка”, „Лоеве”.

Поетът ще се срещне със студенти, автори и читатели на 30 март (сряда) от 18 ч. в Университетски културен център на СУ „Св. Климент Охридски”.

Срещата ще бъде водена от Хуан Антонио Берниер – един от признатите млади поети на Испания, автор на три стихосбирки и носител на наградата „Критическо око“ на Националното радио на Испания, понастоящем лектор по испански език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.


◊ ЗА ЛУИС ГАРСИЯ МОНТЕРО

Луис Гарсия Монтеро има особено голям принос към поезията още от 80-те години, когато група млади творци от Гранада реагира срещу преобладаващия интерес към ирационалното и антиреализма в поезията, срещу херметичния изказ и крайното експериментиране с формата, които през предходните две десетилетия са се изчерпили и вече не са нищо друго, освен мъчителна инерция. Новото литературно движение взема името си от стихосбирката на Гарсия Монтеро „Другата чувствителност”. Поетите от това поколение се връщат към директния израз на емоционалното, към темите от всекидневието, към разговорния език. Тяхната „Муза, облечена в дънки“ и до днес шества в испанската поезия и на новите поети им е трудно да намерят оригинална алтернатива, с която да я заместят.


. Събитието е с осигурен консекутивен превод от испански на български език.

Очакваме ви!

Автор: Меглена Мишева, координатор „Културни прояви”, Институт Сервантес - София
23.03.2011 г. 22:22
Посетено: 1322
Етикети: София, поет
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/11960-ispanskiyat-poet-luis-garsiya-montero-pristiga-v-sofiya