Срещи

Мултимедийно четене с Владимир Мартиновски в Русе

Среща с творчеството на македонския писател Владимир Мартиновски

Мултимедийно четене с Владимир Мартиновски в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Хайбун, картини и звуци – литературно четене с Владимир Мартиновски

12.02.2011, 18.00 ч., галерия „Приятели”, ул. "Иван Вазов" 9, Русе

През последните 3 месеца македонският писател Владимир Мартиновски обикаля Европа. С кавал и японска поезия в торбичката пристига в Русе, където ще остане за 3 седмици и ще представи творбите си на 12-ти февруари на мултимедийно литературно четене.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Владимир Мартиновски е доцент по литература в университета „Св. св. Кирил и Методий” в Скопие и обикаля Европа със своя бенд „Баклава” като експериментира с най-различни литературни жанрове. Творбите му са автентични, изпълнени с лични впечатления и остроумно разказани случки от ежедневието. „Искам да създам у читателя чувството, че той сам е написал текста.” И така всеки преоткрива себе си в реалистичните му слова и се разпознава в описаните от него ситуации. Неговата специалност е хайбун, литературен жанр, съчетаващ поезия и проза, който произлиза от японското поетическо изкуство. Разказите и конкретната поезия на Мартиновски описват ежедневието и човешките взаимоотношения като успяват да запечатат моментното им преживяване.

Владимир Мартиновски е стипендиант на спонсорирания от Европейския съюз литературен проект „Across Europe“ (www.acrosseurope.eu), който дава възможност на писателите да посетят три различни литературни дестинации в Европа, където да създадат нови творби и да ги представят на литературни четения. В края на проекта всички творби се превеждат и издават в общ сборник.

Международно дружество "Елиас Канети" е партньорска организация на проекта и заедно с хореографката Биляна Петрова и актьорите от русенския театър организира мултимедийно литературно четене на текстовете на Мартиновски. В галерия „Приятели” ще се експериментира с думи, картини и звуци в освежаващо нова и различна атмосфера. Освен това авторът ще съпровожда четенето с македонски мелодии на кавал.

Литературното четене ще бъде документирано с фотоапарат и камера - материали, предназначени за медиите.

• На 11 февруари от 10.00 часа сутринта в Център „Елиас Канети” ще се проведе пресконференция. Каним Ви да зададете своите въпроси към автора да запишете интервюто.

Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
09.02.2011 г. 14:57
Етикети:
Посетено:
1743
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/11637-multimediyno-chetene-s-vladimir-martinovski-v-ruse