Срещи

Среща с Георги Райчевски - автор на "Пловдивска енциклопедия"

В рамките на инициативата "Месец на пловдивската книга"

Среща с Георги Райчевски - автор на "Пловдивска енциклопедия"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Жанет 45" и Книжарница "Хермес"

Ви кани на среща с
Георги Райчевски - автор на книгата "Пловдивска енциклопедия"

В рамките на инициативата "Месец на пловдивската книга"

1 февруари (вторник) 2011 г., 18.00 ч.

ул. "Патриарх Евтимий" 12, етаж 2
(срещу хотел "България")


Голямото лично дело на Георги Райчевски, предизвикало радушен обществен отзвук, е „Пловдивска енциклопедия”. Този труд представя всички по-известни личности и институции, свързани с историческата значимост на града. Това, което другаде и при други условия е плод на дейността на престижни научни колективи, разполагащи с множество сведения и солиден бюджет, в Пловдив е извършено от един-единствен човек. Наистина паметно дело!

Владимир Янев
(Из книгата „
Литературният Пловдив от XIX век до наши дни”)


◊ ЗА АВТОРА

Георги Райчевски е роден през 1939 г. в Кърджали. Завършва журналистика в Софийския университет. Професионалната си кариера започва на длъжност литературен сътрудник в редакцията на вестник "Нов живот" в родния си град. Две години е щатен кореспондент на Радио София.

От 1968 г. живее и работи в Пловдив. Дълги години е редактор в културния отдел на всекидневния вестник "Отечествен глас"’. За по-кратко време работи като редактор в Радио Пловдив и като кореспондент на БТА. Той е основател, преди повече от 25 години, и първи редактор на вестник "Пловдивски университет", който излиза и досега.

През тези години изцяло посвещава журналистическото си и публицистично перо на темата "’Пловдив". През 1982 г. е отпечатана първата му документална книга "Завинаги в сърцата ни", следвана от "До златната звезда". Изключително сериозен принос към летописа на града е неговата "Пловдивска енциклопедия" (близо 400 страници), претърпяла три издания. С особена популярност се ползва другата му книга дневникови записи "Грандкафе “Кристал’’, излязла също в три издания. Към тези заглавия трябва да се прибавят и книгите "In memoriam"’ – литературни портрети на изтъкнати пловдивски интелектуалци, документалният роман-хроника "Време на надежди" – за периода от Първото българско земеделско-промишлено изложение (1892) до Балканската война (1912), родовата хроника "Майстор Славо", сборника "Пловдивските кметове" (в съавторство) от Освобождението (1878) до днес, както и книгата "
Пловдивските почетни граждани" (в съавторство). За журналистическото и публицистичното му творчество е удостоен с „Почетен знак на Пловдив”, а през 2006 г. получава и Голямата награда „Йосиф Хербст” на СБЖ за цялостен принос към българската журналистика.

Наред с журналистическите си публикации и документални книги, той е автор и на няколко стихосбирки – "Начало", "Само миг", "Продължение", "Южен прозорец" и "Шоколаденият Мечо".

Георги Райчевски е дългогодишен член и активист на Съюза на българските журналисти. Освен председател на пловдивското журналистическо дружество, от 1990 г. е член на Управителния съвет на СБЖ в продължение на три мандата, а сега – член на Контролния съвет.

Автор:
ИК "Жанет 45"
Публикация:
30.01.2011 г. 23:36
Посетено:
1546
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/11587-sreshta-s-georgi-raychevski-avtor-na-plovdivska-entsiklopediya