Срещи

Разговор за романа "Елегантността на таралежа" от Мюриел Барбери

Литературно кафене "София на Сена"

Разговор за романа "Елегантността на таралежа" от Мюриел Барбери


◊ СЪБИТИЕТО

Поредната среща в рамките на Литературно кафене "София на Сена" във Френския културен институт е на 20 януари 2011 г. Тогава ще се пренесем в света на Мюриел Барбери и нашумелия й роман „Елегантността на таралежа“.

Кратко изложение за „Елегантността на таралежа” ще направи Тони Николов, философ и журналист, главен редактор на сп. „Християнство и култура”, след което ще очакваме дискусия за Мюриел Барбери и френската литература.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Мюриел Барбери (Muriel Barbery) е родена през 1969 г. в Казабланка. Завършва елитно висше училище в Париж и преподава философия. Заема пето място в класацията на най-популярните писатели в света за 2008 г. „Елегантността на таралежа“ (The Elegance of the Hedgehog) е вторият й роман, с който тя оглавява списъка на бестселърите във Франция в продължение на 30 седмици и две години след издаването му неизменно е сред най-търсените автори. За една година романът е преведен в целия свят, претърпява 50 издания и се продава в милионни тиражи.

Успехът на „Елегантността на таралежа“, се дължи на тънкия хумор, на чудноватите героини и безкомпромисния им поглед към заобикалящата ги богаташка среда, на изтънчените проникновения за изкуството, за езика, за срещата с другия, за летния дъжд, за красотата в този свят. Книгата на Барбери въплъщава елегантността не само с добрия си вкус и с изящната си словесност, но и с умението си да мисли елегантността като противодействие на насилието, на простащината, на безплодното мислене. Тази елегантност, която тя опоетизира в летния дъжд и новото сърце. Невероятно красива и оптимистична книга!



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИТЕРАТУРНОТО КАФЕНЕ

Литературното кафене „София на Сена“ се провежда по инициатива на Френския културен институт от есента на 2009 г. под наслова „Да си поговорим на чаша вино за любима книга“. Място за свободен диалог, за споделяне на мисли и емоции от прочетеното, кафенето се радва на разнообразна публика на различна възраст. Сред гостите са преводачите и издателите на обсъжданите книги, литератори, философи, интелектуалци, студенти, ученици – любители на словесното изкуство и на френскоезичната литература. Водеща е доц. д-р Рени Йотова.

Представените досега автори творят в различни жанрове, живеят в различни епохи и представят френскоезичната литература в нейното многообразие. Сред съвременните писатели се откроява романът-притча на
Ерик-Еманюел ШмитОдисей from Багдад”, криминалният роман “Човекът със сините кръгове” на Фред Варгас, великолепната творба “Доброжелателните” на Джонатан Лител, получила наградата “Гонкур” през 2006 г., сборникът театрални пиеси “Мансарда в Париж с изглед към смъртта” на Матей Вишниек, автобиографичната книга “Един живот” на Симон Вейл. От авторите на отминалото столетие ще споменем Албер Камю (литературното кафене, посветено на неговото творчество, бе записано в студиото на радио “Христо Ботев”), “Пленницата” на Марсел Пруст, събраните поетични съчинения на Сен-Джон Перс "Слънце на битието. Събрани поетични съчинения", романът “Френска сюита” на Ирен Немировски. През декември 2010 темата на литературното кафене бе “Париж през погледа на фотографи и поети”.
Автор:
Публикация:
19.01.2011 г. 16:09
Посетено:
2746
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/11525-razgovor-za-romana-elegantnostta-na-taralezha-ot-myuriel-barberi