Срещи

Карнавал на магическите светове с писателката Маги Стийвотър

Авторката на „Тръпка”, „Копнеж” и „Ридание” гостува в България по покана на ИК „Кръгозор”

Карнавал на магическите светове с писателката Маги Стийвотър


◊ СЪБИТИЕТО

Карнавал на магическите светове с
Маги Стийвотър

Авторката на „
Тръпка”, „Копнеж” и „Ридание” гостува в България по покана на ИК „Кръгозор”. Визитата започва на 10 декември и приключва на 12 декември 2010 г.

На 10 декември 2010 г. в България ще пристигне световноизвестната американска авторка Маги Стийвотър (Maggie Stiefvater). Писателката, която сподели, че е очарована от митологията, музиката и природата на родината ни, ще посети единствено България като държава - представител на Югоизточна Европа. Визитата е основен елемент от второто европейско турне на Маги Стийвотър. Тя пише романи в модерния в момента жанр ърбън фентъзи. Изключителният интерес към тях в световен мащаб опровергава твърдението, че младежите не четат. Нещо повече, младите хора – основните читатели на подобни книги – в момента диктуват модата в световното книгоиздаване. За пръв път лично от автор от световна величина в този жанр ще стане ясно защо тийнейджърите и младите хора (а и не само те) по цял свят толкова харесват и четат книгите с вампири, върколаци, ангели и феи, каква е тайната на (изграждане на сюжета) успеха на тези книги.


◊ ПРОГРАМАТА

Първа среща между многобройни български почитатели на ърбън фентъзито и Маги Стийвотър ще се проведе по време на Софийския международен панаир на книгата. В зала 8 на Национален дворец на културата, София, на 10 декември (петък) от 11 ч. създателката на трилогията за вълците от Мърси Фолс – книгите „Тръпка”, „Копнеж” и „Завинаги”, ще разговаря с феновете и ще черпи идеи за бъдещи книги, а домакините от ИК "Кръгозор" ще я запознаят с българския фолклор и забележителности чрез специално направена филмова импресия. Сред гостите ще бъде и дизайнерът на корицата на „Тръпка”, която бе обявена за най-добра корица сред чуждоезичните издания на книгата, Иван Домузчиев.

Емоции ще съдържа и втората среща с фенове. Същият ден, в петък (10.12), в книжарницата с бял роял в Пловдив – Хеликон, от 18 часа за приятната атмосфера ще допринесе специалният поздрав на авторката към всички присъстващи. Талантливата писателка ще изсвири свое любимо музикално произведение на пианото. Автографите и приятни изненади са гарантирани.

В събота (11.12) от 14 ч. в книжарница „Пингвините” в подлеза на СУ (София) Маги Стийвотър ще раздава автографи. Авторката ще представи най-новата си книга „
Балада” (Ballad), която е продължението на сагата за тъмните феи „Ридание” (Lament).

Кулминацията в посещението на авторката е Карнавалът на магическите светове. Маскарадът започва точно в 15.30 ч. в клуб Ялта (София). С костюм или маска, но задължително в добро настроение, ще търсим най-оригиналния представител от света на ърбън фентъзито и българския фолклор. Кукери, самодиви, вълци, върколаци, феи и всякакви приказни създания ще се забавляват с Маги Стийвотър. Фолклорните танци, музикалните поздрави и награди на сцената ще бъдат дирижирани от очарователен водещ. Ще бъдат обявени и наградени победителите в двата конкурса на ИК "Кръгозор" – конкурсът за буктрейлър и конкурсът за четиристишие, вдъхновени от книгите на Маги. Шоколади от „Нестле” и безалкохолни напитки от „Кока-Кола” ще направят празника вкусен. Покана за събитието се намира в книгата „Ридание”.

Предстои магичен декември месец...


◊ КОЯ Е МАГИ СТИЙВОТЪР?

• Маги Стийвотър е световноизвестна американска авторка на романи от жанра ърбън фентъзи. Основен таргет на този жанр са тийнейджърите и младежите, които дълго време бяха определяни като нечетящи, а днес те са на гребена на световната ърбън фентъзи вълна.

• 28-годишната звезда на тийнфентъзито покори света с трилогията „Тръпка” (
Shiver), „Копнеж”, „Завинаги” (Forever).

• „Тръпка” зае второ място в класацията на amazon.com за десетте най-добри тийнейджърски романа за 2009 г., като задържа челното си място 35 седмици.

• Българската корица на „Тръпка” стана най-харесваната в света. Потвърждение за това даде лично авторката Маги Стийвотър: „Безкрайно съм благодарна, че сте „облекли” книгата ми толкова добре – пише тя. – В авторския си блог публикувах кориците на всички чуждестранни издания. Българската корица има смазващо предимство пред всички останали – феновете просто я обожават! Лично за мен тя е безспорният фаворит”.

• Книгата „Тръпка” е преведена на 32 езика.

• След като „Тръпка” пожъна светкавичен успех в световен мащаб, компанията „Unique Features” (продуценти на „Властелинът на пръстените”) обяви, че работи по филмирането й.

• С излизането си на 22 юли 2010 г. „Копнеж” зае първо място в престижната класация на "New York Times". И вече 12-та седмица романът е в челото на чарта.

• Финалната книга от трилогията се казва „Завинаги”. За нея Дейвид Левитан от "Scholastic Press" е платил на 28-годишната авторка аванс, който издателството описва като „почти седемцифрен” – близо милион долара.

• До пристигането на младата авторка през декември в България ще бъдат публикувани и двата й по-ранни романа, повдигащи воала над живота на тъмните феи. На страниците на „Ридание” и „Балада” се срещат два свята – светът на фееричните създания и този на хората; смъртта и любовта влизат в битка.


Маги Стийвотър споделя как живее:
„Говоренето на глас сам на себе си, зяпането безцелно в пространството и ходенето на работа по пижама не се възприемат добре, ако си сервитьорка, учител по правопис и краснопис или технически редактор (все неща, които съм опитвала да работя). За сметка на това тези „качества” се ценят високо, ако си писател, музикант или художник – и именно така си изкарвам прехраната, откакто навърших 22 години.

Сега водя ексцентричен живот в средата на нищото, по-точно – Вирджиния, заедно с очарователно праволинейния си съпруг, двете ни малки деца, две невротични кучета и една криминално проявена котка.”

Маги Стийвотър споделя за България: „България... В представите ми това е древно място с мрачни и тайнствени планини. Харесва ми дори как звучи самото име: България. Като че ли звучи по-добре, произнесено с акцент. Харесах много една фраза, която открих във вашите народни приказки: „Юнак без рана не може.” С това изречение мога да завърша всеки от моите романи.”

Интересна информация за Маги Стийвотър
е, че тя винаги слуша музика и същевременно умее да свири на различни музикални инструменти. Маги казва, че музиката е неразделна част от процеса на писане и че дори някои от идеите и сцените в книгите й са вдъхновени от конкретни песни: „Постоянно чета книги, рисувам и имам множество награди за своите картини, свиря на няколко музикални инструмента, включително келтска арфа, пиано и гайда. Освен това съм страхотно добра компания за купони и всякакви партита.”

Авторката е съвременна американка и не пропуска да обновява блога си с трейлъри, информация за ежедневието си и снимки: http://www.maggiestiefvater.com

 
Автор:
Ася Асенова, ИК "Кръгозор"
Публикация:
07.12.2010 г. 16:26
Етикети:
Посетено:
2088
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/11334-karnaval-na-magicheskite-svetove-s-pisatelkata-magi-stiyvotar