Срещи

Лекция на тема "Бьорнсон на големия екран" и прожекция на филма "Сюньове Сулбакен"

Бьорнстерне Бьорнсон (1832-1910) - един от класиците на норвежката литература

Лекция на тема "Бьорнсон на големия екран" и прожекция на филма "Сюньове Сулбакен"


◊ СЪБИТИЕТО

Посолството на Кралство Норвегия в София
и
специалност "Скандинавистика" в СУ „Св. Климент Охридски“
Ви канят на

• Прожекция на филма „Сюньове Сулбакен“ (
Synnöve Solbakken) (1919) по едноименното произведение на норвежкия класик Бьорнстерне Бьорнсон (Björnstjerne Björnson).

• Лекция на тема „Бьорнсон на големия екран“ ще изнесе Ян Ерик Холст от Норвежкия филмов институт.


28 октомври 2010, 17.30 часа,
в зала 2 на Ректората на
СУ „Св. Климент Охридски“


◊ ПОВЕЧЕ

В четвъртък, 28 октомври, Ян Ерик Холст – изпълнителен редактор на Норвежкия филмов институт – ще изнесе лекция на тема „Бьорнсон на големия екран“, последвана от прожекция на филма „Сюньове Сулбакен“ (1919) по едноименното произведение на Бьорнсон.
 
Бьорнстерне Бьорнсон (1832-1910) е един от класиците на норвежката литература. Сред издадените на български негови книги е "Едно щастливо момче" (2009) на издателство "Vip Classics". Екранизациите на неговите произведения дават тласък на развитието на филмовата индустрия в цяла Скандинавия в началото на XX век. Наскоро някои от филмите по Бьорнсон, сред които и „Сюньове Сулбакен“, бяха реставрирани и прехвърлени на дигитален носител.
 
В своята лекция Ян Ерик Холст от Норвежкия филмов институт ще проследи историята на филмите и ще разкаже за работата по тяхното възстановяваме. Надяваме се, че неговото посещение ще допринесе както за популяризирането на норвежкото кино в България, така и за установяването на ползотворни творчески контакти между норвежките и българските кинодейци.


Заповядайте!

Автор:
Иван Тенев
Публикация:
25.10.2010 г. 20:52
Посетено:
1560
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/10995-lektsiya-na-tema-byornson-na-golemiya-ekran-i-prozhektsiya-na-filma-syunyove-sulbaken