Срещи

Вечер на индонезийската култура

С участието на Ансамбъл от столицата на Индонезия, Джакарта

Вечер на индонезийската култура


◊ СЪБИТИЕТО

Вечер на индонезийската култура в Общински културен институт „Средец”

На 30 юли, петък, от 18.30 ч., в залата на Общински културен институт – Дом на културата „Средец” ще се състои индонезийска културна вечер с представление на традиционни индонезийски песни и танци.

Организатор на събитието е Посолството на Република Индонезия в България, с подкрепата на Столична Община.

Входът е свободен.

Общинският културен институт „Средец” се намира на ул. „Кракра” № 2А.


◊ ПРОГРАМАТА

Индонезия е държава-архипелаг с 6 000 обитавани острова (от общо 17 508), простиращи се по линията на екватора в Югоизточна Азия. В Индонезия има повече от 700 етнически групи, а всяка от тях има свои танци, което прави общия брой на оригиналните танци в Индонезия повече от 3 000. Индонезийската дума за танц е „тариан”. Танците в Индонезия могат да бъдат разделени на три епохи - праисторическа, хиндуистка/будистка и ислямска, както и на два жанра - придворни и фолклорни танци.

В програмата на културната вечер, младежката група „Авара Индонезия”, основана с цел развитие на културата и традициите на Индонезия и представяща красотата на изкуството и културата й, ще представи танци и музика от различни части на родината си.

Програмата на индонезийската вечер ще бъде открита с представление с бамбуковия инструмент „ангклунг” от Западна Ява. Ще бъде представен танцът „Пендет” от остров Бали, изпълняван в хиндуистките храмове и символизиращ посрещането на слизащите на земята богове. По-късно балийските артисти го променили в танц за добре дошли, въпреки че продължил да съдържа свещените религиозни символи.

Публиката ще може да види и танца „Нандак Ганджен” от Джакарта, описващ децата и младите хора, танца „Гамбойонг” от Източна Ява, танца „Инданг”, танца със свещи „Лилин”, „Канчът Тебенганг Маданг”, означаващ „Танц на птичката с рог на клюна”, „Теканак Бунган Малан” от Борнео, племенният танц „Саман”, „Джаран Къпанг” от Източна Ява и Танца на бамбука от Молукските острови, традиционен танц на Бътави Нандака Ганджен, танц „Джайпонган” от Западна Ява, танц „Саман” от Ачех, танц „Пакарена”, танц „Дайак” от Централен Калимантан, танц „Пиринг” - танц с чинии от Западна Суматра и други традиционни танци.

Програмата включва и изпълнения на традиционната песен от Папуа „Ямко Рамбе Ямко” и песента от Бътави „Кичир-Кичир”.

Автор: Мария Томова
28.07.2010 г. 17:34
Посетено: 1141
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/10506-vecher-na-indoneziyskata-kultura