Срещи

Среща със световноизвестния писател и драматург Ерик-Еманюел Шмит

Посещение във Варна по време на Театралния фестивал "One Man Show"

Среща със световноизвестния писател и драматург Ерик-Еманюел Шмит


◊ СЪБИТИЕТО

От 1 до 3 август 2010 г. Ерик-Еманюел Шмит ще гостува във Варна. Поводът е Театралният фестивал "One Man Show". По време на фестивала ще бъде играна пиесата на Шмит „Господин Ибрахим и цветята на Корана”. Ще има пресконференция със журналисти и среща на Шмит с широката публика, на която ще бъде представено цялостно творчеството на автора, както и новото българско издание на Ерик-Еманюел Шмит "Театър".

В България са издадени 10 книги на Шмит с логото на "Леге Артис", българският издател на Шмит, в превод на Зорница Китинска, Снежина Русинова-Здравкова и Райна Стефанова.


◊ ЗА ЕРИК-ЕМАНЮЕЛ ШМИТ

Само за десетилетие
Ерик-Еманюел Шмит (Eric-Emmanuel Schmitt) стана един от най-четените и играни френскоезични автори и драматурзи в света.

Роден през 1960 г., той завършва престижния Екол Нормал Сюпериор, където защитава докторат по философия и получава най-високата френска преподавателска квалификация. Шмит отначало става известен в театъра с "Посетителят", една пиеса за срещата на Фройд, може би, с Бог. Творбата скоро се превръща в класика, а сега е част от репертоара на театри от цял свят. Веднага следват други успешни пиеси: "Енигматични вариации", "Развратникът", "Хотел между тоя и оня свят", "Моите евангелия", "Тектоника на чувствата". Приветствани от публиката и критиката, пиесите му спечелват няколко награди „Молиер” и „Голямата награда за театър” на Френската академия. В негови пиеси играят актьори като Ален Делон, Фани Ардан, Ани Дюпере.

Книгите му са преведени на 43 езика, пиесите му се играят в повече от 50 страни.
Четирите новели в неговия „Кръговрат на незримото”, една поредица от приказки за детството и духовността, имат голям успех както на сцената, така и в книжарниците. Това са "
Миларепа", "Господин Ибрахим и цветята на Корана", "Оскар и розовата дама", "Синът на Ной" и "Сумото, който повече не порасна". По-голямата част от неговата литературна кариера е посветена на писането на романи. "Сектата на егоистите" е последвана от „светли” ("Евангелие според Пилат") и „тъмни” ("Алтернативна хипотеза") романи. После следват "Когато бях произведение на изкуството", една ексцентрична и съвременна версия на фаустовския мит и "Моят живот с Моцарт", една впечатляващо оригинална компилация от интимната кореспонденция с австрийския композитор. Следват два сборника от кратки истории: "Одет Тулмонд и други истории", осем разказа за жени, търсещи щастието, вдъхновени от първия му филм, и "Мечтателката от Остенде", една чудесна илюстрация за силата на въображението.

През 2010 Ерик-Еманюел Шмит (Eric-Emmanuel Schmitt) получи Гонкур (за кратки разкази) за сборника "Концерт в памет на един ангел". Последният му роман, "
Одисей from Багдад", e приключенска сага за нашето време, която разглежда общочовешка проблематика.

Окуражен от първия си филм, "Одет Тулмонд", Шмит адаптира "Оскар и розовата дама" за екрана и филмът се появява в края на 2009 г.

Страстен почитател на музиката, той се посвещава на адаптирането на оперни либрета на френски. Негови са преводите на „Сватбата на Фигаро” и „Дон Жуан”.


. Рецензия за "Мечтателката от Остенде" на Росица Василева може да прочетете в "Книгомрежа".
Автор: Леге Артис
27.07.2010 г. 11:50
Посетено: 3222
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/10502-sreshta-sas-svetovnoizvestniya-pisatel-i-dramaturg-erik-emanyuel-shmit