Срещи

Среща с пътешественика Филип Жак в Стара Загора

Ако светът е село, то обитателите му са едно семейство...


◊ СЪБИТИЕТО

Алианс Франсез - Стара Загора
организира

Среща с Филип Жак
Френски пътешественик, обикалящ от години света пеш и с колело

17 юни 2010 г., четвъртък, 18:00 часа
зала І етаж на РБ „Захарий Княжески”,
бул. "Руски" № 46
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВЕНИКА

Филип Жак е на 46 години, а е започнал своите пътувания, когато е бил на 24. Запалил се е от сентенцията на ливански философ, че ако светът е село, то обитателите му са едно семейство. “Аз просто обикалям роднините си”, казва той.

При пътуванията си той пропагандира любовта и се стреми да опознае хората, тяхната култура, начина им на живот. При пътуването си, започнало от Египет на 14 октомври 2006 г. до Испания, през октомври 2007 г., Филип Жак изминава 8 000 км. От 13 април 2007 г. е в България. Преминава през Родопите, Смолян, Гоце Делчев, Банско, Рилски манастир.

Французинът е обиколил 55 държави от всички континенти. Най-дългото му пътуване е от Аляска до Огнената земя. След всяко пътуване издава книга с впечатленията си - досега има три издадени. Със събраните средства организира конференции и срещи с ученици, работи към организации за подпомагане на хора в неравностойно положение, за които е построил две къщи в Мадагаскар. „Дългият път през Америка” е преведена на български език.


◊ РЕЗЮМЕ

Тръгнал от Аляска с идеята да свърже с колело двата края на американския континент, Филип Жак стига до Ушуая след самотна „езда“ в продължение на повече от 24 000 км. Той напуска северноамериканските национални паркове заедно с пеперудите монарх, бягащи от зимния студ, и следва бавната им миграция чак до Мексико. Прекосява Централна Америка сред вулканични изригвания и земетресения и достига от Кордилерите до Андите. Мечтата се превръща в реалност в Перу на брега на езерото Титикака. По-нататък преминава през дългата чилийска ивица, за да достигне пределите на континента. Но за да се добере до най-южната му точка, трябва смирено да поиска разрешение от ветровете в Патагония, за да премине през тяхната територия.

„Защо трябва да ходя чак в Ушуая? Не живея там и не познавам никого. Какъв е смисълът да караш велосипед на 4 000 метра надморска височина, натоварен с трийсет килограма багаж? Може би поне малко да се извисиш духовно? При такова пътешествие е най-важна не крайната цел, а привидно „пропиляното“ време и пространството, в което търсещият светлина пътник открива самия себе си, докосвайки се до различния „друг“, преодолявайки препятствията по пътя и трудностите на самото пътуване.“ Самотното каране по Панамериканската магистрала предоставя достатъчно време за гмуркане в собствения вътрешен свят.

 
Автор:
Дима Динкова, Алианс Франсез - Стара Загора
Публикация:
11.06.2010 г. 09:55
Етикети:
Посетено:
1779
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/10240-sreshta-s-pateshestvenika-filip-zhak-v-stara-zagora