С усмивка

Застраховка

Бързо и коректно

- Ало, застрахователна компания „Парадизо” ли е?

- Да, кажете?

- Откраднаха ми колата. Какво да направя?

- Имате ли договор с нас?

- Да, имам.

- А знаете ли новите правила за получаване на застраховка?

- Не, не ги знам.

- Така. За да ви изплатим съответната сума при кражба на МПС, вие трябва да ни представите заявление образец 13, заверено от нотариус. В него подробно се описват обстоятелствата, при които сте открили, че ви няма колата. Необходимо е да приложите и писмени показания на трима свидетели, присъствали по време на кражбата. И те нотариално заверени. Но от трима различни нотариуси.

- Вече пиша заявлението...

- Необходимо е също така да ни изпратите по факса декларация от крадците, в която те да удостоверяват, че са присвоили точно вашата кола, защото нищо чудно сам да сте я продали на части, а да искате пари и от нас. Декларацията от крадците трябва да носи печата на съответното районно управление на МВР, подпис на началник отдел „Кражби” и отпечатъци от пръсти. Не на началника, на крадците.

- Виж ти.

- Имате ли задължения към банки?

- Нямам.

- Чудесно. Приложете уверение от съответните банки в този дух.

- От кои банки?

- От тези, към които нямате задължения. Коя кръвна група сте?

- Нула.

- Ако бяхте АБ, щяхте да получите бонус от 5 процента срещу епикриза, подписана от петима независими доктори и ДНК проба, направена в САЩ. Във вашия случай ни дължите 15 процента от стойността на застраховката.

- Ама...

- И последно. Кога по-точно открихте, че ви няма колата?

- Ами преди десет минути.

- Разбирам. Ние с вас разговаряме вече шест минути, следователно сте звъннали в застрахователна компания четири минути след като сте открили липсата на вашето МПС. Според новата наредба трябваше да направите това до третата минута в присъствието на осем свидетели от различен пол.

- Осем? От различен пол?

- Да. И междувременно автомобилът ви трябва да е бил обявен за 24-часово издирване.

- Ама чакайте! Как да вкарам във вашите три минути тези 24 часа, заявлението, декларациите, епикризите и осемте свидетели от различен пол?

- Правилникът не разглежда този въпрос. Вие очевидно не отговаряте на условията за изплащане на застраховка. Но догодина отново изберете нашата компания! Ще ви предложим още по-изгодни условия. И не забравяйте да ни изплатите петнайсетте процента. Вече текат лихви. Приятен ден.
Автор:
Петър Краевски
Публикация:
28.03.2009 г. 11:53
Посетено:
1136
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/79/news/7597-zastrahovka