С усмивка

Tримата братя и златната хазна

Имало едно време...

Преди много, много години живяла вдън горите тилилейски една свирепа ламя. Тази ламя се хранела със злато, затова всяка година, по едно и също време тя минавала през селото на тримата братя и ограбвала златната хазна. Не издържали един ден селяните и се събрали на мегдана. Умували, що умували и решили твърдо и категорично да бранят своето злато. Тримата братя се заели със специалната задача да опазят хазната от ламята.
   
Най-напред хазната се заел да пази най-големият брат. В продължение на цяла година той изнасял тайно златото от хазната с уговорката, че го крие на по-сигурно място и ламята няма да може да го открие. Изнесъл той каквото изнесъл, когато една нощ ламята връхлетяла като хала и отново напълнила търбуха си със злато.
   
Като видели селяните колко малко злато е останало, поставили втория брат да пази съкровищницата. От страх да не дойде ламята и да го глътне направо със златото и вторият брат взел да изнася поверената му стока и да я крие по разни чуждоземски банки. И добре се справил, защото укрил повече злато от брат си. Затова посрещнал спокойно идването на страховитата ламя, която се появила един ден в селото да си търси своето.

Яла, що яла ламята, и си отишла.

Посърнали лицата на селяните. Тъгувало цялото село. Но всички таели надежда в последния брат. Най-малкият и най-умният. Той запретнал ръкави. Преброил останалото количество злато и го огласил публично. И захванал всяка седмица да дава пресконференции в кръчмата на селото за движението на златото. Селяните се зарадвали, че този брат не ги мами и още по-упорито започнали да се трудят, за да възстановят загубите. Най-малкият брат бил също доволен от ударния труд на съселяните си.

Когато един ден по-големите братя дали знак на своя по-малък брат, че всичко е уредено, той загребал и последното злато от хазната и телефонирал на ламята, че може да идва. Ламята била толкова ядосана, че са я измамили, та с един дъх на ноздрите си унищожила селото. Но вместо да седне и да се вайка за изгубената печалба, ламята чисто и просто си намерила друго село, в което вместо трима братя, управлявала тройна коалиция.

А тримата братя, ще попитате? Те заживели щастливи в чужбина с фалшиви паспорти и променени физиономии. И били на особена почит в тази страна, защото имали твърде много пари. Даже веднъж изпратиха снимка на ламята как си я карат бейски на една яхта в Монако.
Автор:
Ненчо Добрев
Публикация:
11.01.2009 г. 20:56
Посетено:
999
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/79/news/7133-trimata-bratya-i-zlatnata-hazna