С усмивка

Студено

Студ на кутийки, дами и господа!

Студено


Голям студ ни скова! Голяма поледица! Спряха газта от Русия и България се ослуша като глиган на пусия. За радост на някои отговорни фактори. По секретни данни представителят на Международния валутен фонд е бил забелязан да гледа пързалящите се и претрепващи се българи по улиците и да потрива доволно ръце: "Вече мога да си ходя! – казал той. - И тия ги изпързалях!".

Студенооо, студено! Заплашват ни арктически температури! Обикновените хора мръзнат без парно. Няма го АЕЦ "Козлодуй". Космически студ нахлува на талази от озоновите дупки. Партенките отново дойдоха на мода. Особено във висшите етажи на властта. Е, бате Ботйов, не е ли това политическа зима? Не сме ли избрали да ни управляват снежни човеци? Преди ни управляваха железните неръждавейки на комунизма, после дойдоха сламените хора на прехода, сега е ред на снежните човеци. Като пипам постното рагу на парното, разбирам, че снежни човеци работят и в топлофикация. А после се чудим защо вдигат цената на топлото. За да няма политическо размразяване, затова! Ето една от сметките едно към едно: “Лудост! 707 лева ми е парното!” – това проплаква някой си Николай Николов в родната преса. 707 лева! Предполагам, че въпросният гражданин вече е открил съвременната технология на подовото отопление – плащаш 707 лева и цял месец ти пари под краката! То и аз, като си видях сметката за парното, и си казах: “Май, че съм станал ескимос”...

Студ на кутийки, дами и господа! И в къщите ни, и в пресата! "Само камшик спасява тялото от студа!" – водещо заглавие в някакъв вестник! Е, после става ясно, че този камшик всъщност е чай от растението "камшиче", но кой ти гледа подробностите! Още навремето класикът беше казал: "За народа – камшик! Руски камшик!". И братушките ни го шибнаха –  вече си плащаме за руската газ като за световно. Плащаме за газ, която я няма. Това - благодарение на Р. Овч., който се оказа майстор на соц-илюзионизма, истински Худини – прекара всички и продължава да се хили като лоясала пача по медиите. Това едно на ръка. От друга страна и западняците също ни удариха една сопа – спряха ни съответните реактори в АЕЦ "Козлодуй" и сега ни потупват по рамото, очевидно, за да се сгреем. Ама както е тръгнало, скоро ще я караме само на биотокове.

Падат температурите под екзистенц минимума! Сриват се. А в един вестник четем: "Брус Уилис пак се кани да умира трудно". Подозирам, че именитият актьор иска да направи реалити филм на тема как се оцелява в екстремални условия. Филмът очевидно ще се заснеме в България, Пловдив, квартал “Шекер махала”, където Брус Уилис ще се опита да преживее един месец на социални помощи, без парно и под правителствен надзор да не би да краде ток. Ще ви призная, че искрено съм разтревожен за кариерата на Брус Уилис. Мисля, че при тези обстоятелства новият му филм спокойно може да се преименува на “Мисията невъзможна”!

Дърво и камък се пукат от студ! Глобално. Добре, че алкохолът е пряко свързан не само с физическото, но и с политическото затопляне. Задавали ли сте си въпроса защо напоследък Русия замрази своите отношения с НАТО? Защо се държи така предизвикателно? Току спрат газта на Украйна! Току вдигнат цената на петрола. Току се изрепчат на Америка - ей така, за авторитет... Защо е това, божке, защо?... Мисля, че аз открих причината! Вече знам на какво се дължи осъзнаването на руснаците! Вижте: “Руснаците свършват водката!”, смразява ме вестникарско заглавие. Ето това е големият световен проблем. Глобалната дилема. Братя и сестри, трябва да се погрижим за руснаците, защото от тях зависи глобалното затопляне. Трябва да им пратим нещо за пиене. Защото който пие, зло не мисли, а който се напие, въобще не мисли и го удря на топли чувства, братска обич и взаимноизгодно сътрудничество. Ето такава топла, приятелска Русия ни трябва на нас! Затова, тройна коалицио, вземи се в ръце! Да деблокираме алкохолния резерв и да го подарим на руснаците! За да има газ. За да няма дядо Мраз. За да не ви пиша повече такива хуморески, на които ще се засмеят само ескимосите. Смешно, нали?

Студеноооо...
Автор:
Петър Краевски
Публикация:
09.01.2009 г. 11:46
Посетено:
1130
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/79/news/7118-studeno