С усмивка

Какво обяснява Чичо Доктор на Майката-игуана или защо Пинокио не може да танцува

Анализ на учебника „Илюстрована фармакология“ с автор Н. Бояджиева, изд. АРСО, 2014

В последно време обществото ни се фокусира върху начините на списване на учебници. И това е добре, защото оригиналните и смели виждания в преподаването трябва да стават широко известни. С гордост можем да кажем, че „и ний сме дали нещо на света!“. Като например учебника „за студенти по медицина, дентална медицина и по фармация, за студенти от медицинските колежи, специализанти, докторанти, лекари и специалисти“ с автор Надка Бояджиева и заглавие „Илюстрована фармакология“, Медицинско издателство АРСО, 2014. Както се вижда от заявката на авторката в „Предговора“ към изданието, това е един енциклопедичен труд, насочен към максимално широка аудитория (разбирай потенциални купувачи на „учебника“). Естествено, изданието не се нуждае нито от редактори по същество, нито дори от стилови редактори или пък коректори, които да тушират пред обществото ценните идеи на авторката.

Иновация № 1 – картинки, копнати от интернет

„Кое е новото в учебника?“ – ни пита авторката и веднага ни обяснява – „многото схеми и фигури“, нито една от които авторски. И, както се полага на набързо крадени фигурки, част от тях са непреведени, други погрешно преведени или погрешно интерпретирани. Във века на интернета можеш да си набълваш  безплатно схеми и фигурки по всяка ключова дума. 

Иновация № 2 – авторовите „герои“

„На места има и закачливи и подсказващи фигурки“,  от които бъдещите и настоящите лекари могат да научат разликата между оралното и венозното прилагане на лекарството. Тези ценни знания се постигат с помощта на котето Силвестър и патето Туити.

Учебникът е чудесно помагало, разкриващо как трябва да се лекува кукла, която се задушава, или Пинокио, който не може да танцува добре, защото се нуждае от капки за нос. И тука идва ловкото вплитане на уменията на лекаря да напише правилно, т.е. без правописни грешки, определено лекарство.

Освен герои от комикси, други любими за авторката персонажи са котенцата, понякога птичките, маймунките, а защо не и – майката-игуана, която е завела малкото игуанче на лекар. Напр. „Двете красиви птици (пуйки) са замислени за своя стопанин, който е диагностициран с рак на белия дроб. Успокойте птиците като писмено обясните с кои лекарства може да бъде лекуван“. Или на друго място: „Едното пиленце е с много подуто стомахче и наподобява риск от повшена киселинност.“ Ако се чудите как така „наподобява риск“, ще Ви кажа само: „Млъкнете, о, невежи!“.

Не мислете обаче, че няма и лирични герои от вида хомо сапиенс. „Кити и Гого са приятели от 6 клас на българско училище. Те трябва да бъдат подготвени за половите-хормонални въпроси. Накратко напишете вашата лекция пред тях.“. Има и по-големички персонажи с тези „проблеми“: „Студентът Х. В. ухажва своята колежка Б. С., която е на 18 години. Той желае секс. Тя е готова на спортно състезание, но не и за секс.“ А пък „Малката Сими се чуди защо родителите й са се отказали от хормонални противозачатъчни средства.“

Иновации № 3 – сложни метафори и странни асоциации

На някои места в учебника се изискват специални умения за вникване в сложните метафори на авторката. Например: „Пациентът на земята страда от инфекция, която трябва да се излекува от антибиотик.“ Читателят трябва да разсъждава „Защо антибиотикът не успява да повдигне пациентът“, което е илюстрирано с един дебелак и един слаботелесен човечец, които кой знае защо се люлеят на люлка.

Интересен е и следният въпрос, който оставям без коментар: „Кое е променило състоянието на жената, за да може тази превита от болка и скованост поза да танцува с любимата си храна, която съдържа вещества, помагащи на костно-ставната система?“

Друг полет на авторовото въображение: „Прието е, че пеперудата е символ на свобода и чистота. При тиреотоксикоза се увеличава продукцията на тиреоидни хормони, което при развитието на заболяването води до доста симптоми на интоксикиране“. Ако очаквате по-нататък авторката да обясни връзката на пеперудата с тиреотоксикозата, много се лъжете. Това остава изцяло главоблъсканица за читателя.

„Уморен от четене по фармакология, студентът по медицина С. И. е започнал да си играе с хартиени ракети, когато внезапно се сеща, че трябва да проучи приложението на антибиотици м очната практика и ото-рино-ларингология“.

„Направен е прогрес в лечението на пациенти с HIV инфекция. Този прогрес е като летящо самолетче за децата, родени от майки с HIV инфекции.“

Иновации №4 – парапознания  върху медицината

Бъдещите и настоящите лекари научават, че лекарствата се изписват с „популярното“ име на лекарството.

Освен това, по време на готвене има риск от „проява на алергичност“, както при готвачката, така и при присъстващите. Във връзка с това обучаваните трябва да отговорят – кои лекарства се прилагат за лечение на язвена болест и защо. Вероятно – за да се предотврати „алергичността“ в процеса на готвене?

Темата за алергиите явно е любима за авторката, защото в друга „задачка“ ни съобщава, че „Чарли – момчето на фигурата не е алергичен към момичето, но проявява алергия към косата на момичето“. Въпросът към читателя е – с какво да се лекува Чарли! Тук се вижда и един от любимите похвати на авторката. Поради липса на подходяща картинка за илюстрация на даден проблем, тя ни представя картинка без този проблем, но все пак ни пита как трябва да се постъпи. Например, весело детенце на една от картинките, което не е болно, както казва и самата авторка, но читателят все пак трябва да посочи какви антибиотици не са подходящи за него. Или на друго място – „Това красиво детенце няма данни за тератогенни ефекти на терапия на майката с естрогени. Напишете какво знаете по въпроса.“

С лека ръка авторката подтиква към употребата на анксиолитици – вещества, които се изписват при тревожни състояния и са доста опасни, защото предизвикват зависимост. Но от авторката разбираме, че може да ги дадем и на „превъзбудени приятелчета“!

Също крайно несъвместими със съвременната медицина данни са представи и в следната задача: „Дракончето изобразява лекарството нифедипин. Посочете механизма, чрез който ще потисне развитието на инфаркт на миокарда.“ Подчертаването е на авторката. За сведение, лекарството нифедипин не само че не се използва за предпазване от инфаркт, но самото то може да причини такъв. Всъщност, както казва и авторката: „За съжаление нифедипин може и да увеличи някои от огнищата“ – явно иска да каже, че предизвиква инфаркти.

Към въпроса „Посочете нежеланите лекарствени реакции на аминогликозиди“ е представена картинка на капсула за прием през устата. Въпросните лекарства обаче не са под формата на капсули, а само като разтвори за инжекции.

„Пациентът е със зрителни нарушения и лекарят му е изписал лекарство и посъветвал да избягва стрес. Обяснете кое лекарство е определил лекаря, механизма на действие и какво е очното заболяване на един от приятелите на картуна по-долу“.

„Фигурата илюстрира поведението на лекаря, който трябва да лекува пациент, страдащ от безсъние. Защо лекарят използва детската играчка вместо да изпише сънотворно лекарство?“. Най-логичният отговор в случая е – ами защото такава картинка е намерила в този момент авторката.

Иновации № 5 – рубриката „Новости“

Иновативно звучи и рубриката „Новости“ към всяка глава. В тях са посочени взети на посока и често напълно непотвърдени данни, като: „Сравнително проучване на ефекта на лекарството е направено върху 34 пациента и е показало 100% ефект!“ или нищо незначещи думи, като: „Нови групи ваксини са създадени на базата на синтетични протеини… Генетичните методи за създаване на ДНК ваксини са разработени и са новост за имуностимуланти.“ За авторката това може и да „новост“, но за повечето средно интелигентни читатели ваксините се използват от десетки години.

В тази рубрика авторката не се въздържа и от самоизтъкване: „Ние публикувахме нови факти за епигенетични промени в мозъка“.

Какво да кажа в заключение? Може би, че учебникът е подходящ също и за фармацевтки-мармацевтки и манекенки под 45 килограма от джакузито-макузито на Митьо Пищова? Щото може и да не ми повярвате, ако Ви кажа, че авторката е написала в предговора: „На базата на моят 43 годишен опит като академичен преподавател прецених, че този тип илюстрован учебник е важен за обучение на студенти, специализанти и докторанти.“


Забележка: Навсякъде при цитиране запазвам оригиналния правопис.

 

Автор:
Риза Цветанкова
Публикация:
09.02.2016 г. 15:53
Посетено:
4854
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/79/news/22873-kakvo-obyasnyava-chicho-doktor-na-maykata-iguana-ili-zashto-pinokio-ne-mozhe-da-tantsuva