С усмивка

Странно интервю със смехотерапевтите от Смехотерапия

Кабинетът за смехотерапия е пътуващ и се появява внезапно...

Това бе най-странното интервю, което съм правила. Странно, защото за първи път ми бе отказано интервю от актьор, продуцент и импресарио, а отказът означава самоотбой от медийна известност. Странно, защото се оказа, че такава е политиката им – да не се шуми излишно около тях. А са безкрайно талантливи... Как съм разбрала? Повярвайте ми – трудно, много трудно. Как точно - ще разберете някъде в средата на словоизлиянието ми.

Става въпрос за едно комедийно шоу, на чието представление попаднах случайно. То е с формат на кафе-театър – поставя се в заведения. Казва се “Смехотерапия”. И наистина е такова – веселото чувство след представлението остава с дни. Самото шоу е доста разчупено - има самотен смях с монолози, екипна работа в скечове, актьорска лудост с кукли, граничеща с шизофрения. Тъй като светът е сцена - публиката не беше пожалена. Изведнъж в сцена се превърна цялото заведение, актьорите слязоха от подиума при публиката.

Много време от шоуто мина, и с неимоверни усилия успях да говоря с един от тях по телефона. На този първи разговор единственото, което успях да изкопча, беше:

“Не виждам защо трябва да говоря за “Смехотерапия”. Та ние не сме звезди!!! Единственият ни коректив са хората, които са го гледали. Всичко, което ви интересува, може да го прочетете във Фейсбук профила ни”. И цитира (явно част от презентацията им там): ”Колко актьора са необходими, за да сменят една крушка? Амииии... ние също не знаем. Но ако усетите, че ви прегрява бушона, решението е едно - 90 минути смехотерапия с нас”.

На въпроса ми “Къде?” отговори “Кабинетът за смехотерапия е пътуващ и се появява внезапно със смешен гръм и трясък из различни заведения по градове и паланки.”

Любопитна да разбера повече се порових в социалните мрежи. Наистина не шумят за себе си. Попаднах на техният профил Smeho terapia и администрираната от тях група Смехотерапия във Facebook.

Там прочетох това:

“Разсекретените досиетата на смехотерапевтите:

ДОСИЕ 001 / ВЕСЕЛИН БОЙДЕВ, известен под псевдонима Ел Режисьоре. До 1998 г. е редови студент в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", докато един ден през същата година не осъмва с диплома за завършено висше образование в ръка. Оттогава насам му се приписват много деяния в областта на драматургията и режисурата на театрални постановки, филми и спектакли. През 2008 г. Ел Режисьоре преминава през специално обучение, известно в неговите среди като специализация по режисура за кино и телевизия.

ДОСИЕ 002 / ИВАЙЛО ГОГОВ, известен под псевдонима Ел Единийо Сценаристо. Официално е вербуван от "Шоуто на канала" в БНТ1. Неофициално се занимава с подривна писателска дейност. Романите му се четат с удоволствие.

ДОСИЕ 003 / ПЕТЪР СКАКАЛОВ, известен под псевдонима Ел Другийо Сценаристо. Действа в съучастие с Ел Единийо Сценаристо в "Шоуто на канала" в БНТ1.

Бележка под линия: Ел Единийо Сценаристо и Ел Другийо Сценаристо еднозначно са определяни като "Взривоопасния тандем" в докладите на МИ5, МИ6, МИБЕМОЛ, МИВПЕРИОД, МОСАД и МИМАОТПЕТИЯЕТАЖДЕТОЗНАЕВСИЧКО.

ДОСИЕ 004 / ТЕОДОРА ПЕЕВА – Ла Нашта актриса. Като всяко момиченце, от малка обича да си играе с кукли. Този й навик се е затвърдил през годините и тя дотолкова не иска да захвърли куклите, че през 2011 г. завършва Майсторство за кукли в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Дора Рускова. Местонахождението й към момента е Куклено-драматичен театър - Пазарджик, но може да бъде забелязана (ако я разпознаете) и в хумористични представления с имитации.

ДОСИЕ 005 / 
БОГДАНА КОТАРЕВА-АТА, известна под псевдонима Льо Нашта Актриса. Льо-то идва от факта, че е завършила „Сценични изкуства“ в Ница. Поиграла е няколко години на френска, датска и италианска сцена, при това многократно, пък знае и много езици. Може да бъде забелязана в 22 еп. на „Седем часа разлика“, като Ла рецепционистката.

ДОСИЕ 006 / РОСЕН РУСЕВ, известен под псевдонима Ел АктьоРУ. Като всяко момченце, от голям обича да си играе с кукли. Партизански акции: бори се със скуката ако не в световен, то поне в национален мащаб, като активно участва в хумористични представления. За изненада и на самия себе си преподава в НАТФИЗ и студентките го обожават.

ДОСИЕ 007 / АЛЕКСАНДЪР КАРАМАНОВ, известен под псевдонима... (Бележка: толкова известен ел актьоро, че дори няма нужда от ел псевдонимо). Информацията, която е събрана за него и впоследствие препотвърдена чрез писмени доказателства и жълти медии в цялост и в-к "Шок, инфаркт и други заболявания", сочи, че през 2007 г. е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Нелегално се подвизава и в комедийни шоута. Заради подривната му творческа дейност е обявен за национално издирване.”

Дори и презентацията им вади усмивка на лицето ми. :))))

В търсене на хумора реших да разбера повече за тях. Станах член на администрираната от тях фейсбук група, за да следя проявите им. Но през времето, прекарано в групата, освен изпълнение на целите получих и здравословна доза смях. Отидох на поредното им представление в поредното софийско заведение. След него им се представих като член на Група Смехотерапия, за напъните ми като журналист на свободна практика и дума не споменах. И така, лека-полека през смях разказаха: “Всичко започна случайно. На чаша бира и айрян (последното ме озадачи), двама от нас решихме да разчупим модела на маститите продуценти и да потърсим хумора в ежедневието, без да прекъсваме смеха с реклама на хапче против разтройство, или реверанс към политически динозавър. Пожелахме в началото да лансираме един почти известен полузвезден актьор, но нещата не се получиха и той се отказа. Бъдещето обаче е на смелите. Намерихме талантливи актьори и магията започна да се случва. Единственият цензор е публиката, която лесно може да стане и сценарист. Група Смехотерапия във Фейсбук, ти знаеш това, поддържа постоянен конкурс за смешки, които след цедката на сценаристите и режисьора се играят на живо и стават част от шоуто, а авторът получава моментална награда. Това сме ние – единственият ни коз е, че сме усмихнати и естествени. Очевидно скоро няма да играем на Бродуей, още по-малко вероятно е да поставим Хамлет на сцена. Ние и не искаме. Нито искаме да ви учим как да живеете, нито да ви убеждаваме, че сме най-малкото за Оскар. Единствената ни цел е просто да залеем заведението, където гостуваме със здравословен, искрен смях. С цел да не омръзнем на публиката, сменяме сценария на всеки 30 дни, пък и по време на едномесечния сезон постоянно го обогатяваме. Не притежаваме лимузини и частни самолети. Нямаме лични гримьори, нито масажисти. Продуцентът Петър Скакалов е издал само няколко хиляди спама в мрежата, но обожава хумора и се наслаждава на талантливите актьори. Ивайло Гогов е словесен жонгльор на смеха, талантлив писател и колега сценарист на Петър в “Шоуто на канала” по БНТ1. Веско Бойдев е бивш наш колега от “Шоуто на канала”, а в момента е самотен Спилбърг в очакване на Годо и заплатата си от ДКТ Пловдив. Импресариото Александра Маркова е експерт в продажбите на огромни количества от разни неща на различни хора, но бе заразена безвъзвратно от сцената и сега скъсва трупата от представления. Ако има някой, който мисли за пари в нашия екип – това е тя. Останалите просто творчески си блеем. Актьорите са с натоварени графици, а и всеки от нас работи и нещо друго. Въпреки това няма как да се провали представление, защото сме се запасили и със заместващи актьори. Тъй че – Шоу мъст гоу он! Дотолкова сме си повярвали, че съвсем скоро ще провокираме публиката с един интересен и атрактивен формат - Мъпет шоу за възрастни. Паралелно работим по още 2 дълбоко засекретени и пазени в тайна проекти. Но за това- като му дойде времето. И те ще изникнат с много смях, но без излишни думи.”

Даааа. Имало и такива хора – на шега се събират, на майтап и в движение създават продукт, който носи на другите смях. Дано да оцелеят. Пожелавам им го искрено!


 

     
Автор:
Албена Петрова
Публикация:
02.06.2012 г. 15:43
Посетено:
3214
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/79/news/14860-stranno-intervyu-sas-smehoterapevtite-ot-smehoterapiya