С усмивка

Ню Грегър

Или защо да не се чете Кафка в кафкианския свят

Ню Грегър


В последно време на Грегър не му вървеше. Първо, по някаква нелепа случайност в хода на важно разследване срещу оперативно небезинтересни лица бе записан със СРС как получава от жена си банкнота от 50 лева. Така попадна в кръгозора и кръговрата на тайните служби; последва среднощно нахлуване в апартамента на Грегър. Изневиделица през врати, прозорци, стени и дори таван у тях нахлуха маскирани борци срещу организираната престъпност, арестуваха по пижама слисания Грегър, уплашиха до смърт жена му и дъщеря му, а вечерта министърът им се извини по телевизията и обеща повече да не правят така.

Ще речете, че с това кошмарът е свършил?

Нищо подобно! Второ, по някакъв опосредстван неведом канал информацията с банкнотата от 50 лева стигна до данъчните власти и след два дни Грегър получи призовка да се яви незабавно в най-близкото поделение на НАП, за да даде обяснения за тази съмнителна сделка, осъществена без употреба на касова бележка в подозрителна домашна среда между мъж и жена, облечени за заблуда на противника с вехти домашни дрешки с една-единствена цел – да прикрият истинските цели на своето предумишлено деяние.

Наплашеният Грегър, разбира се, отърча още на другия ден в поделението. Чиновниците не му повярваха и поискаха да им донесе нотариален акт за апартамента и нотариално заверени удостоверения за граждански брак, роднински връзки и настоящ и постоянен адрес.

Грегър извади документите за една седмица – такъв срок му определи данъчният бос - и доста се поизръси, тъй като поръчките бяха експресни, а в общината не потупват по рамото, а работят. 
 
Грегър занесе документите и изчака отговора в приемната, но получи само едно дежурно извинение по радиоуредбата, ставайки за смях пред скучаещите от часове пациенти, пардон – клиенти, на НАП.

Трето, като се прибираше вкъщи, Грегър бе блъснат на пешеходна пътека от безработен циганин с мерцедес, изгуби съзнание и бе откаран в „Пирогов”. Циганинът пък бе прибран от полицията за 2 часа и после пуснат без никаква гаранция. Без да разпитат Грегър за инцидента, адвокатите на циганина скоропостижно заведоха дело в Страсбург срещу България за грубо полицейско насилие на етническа основа над техния клиент. Тези адвокати досега дело не бяха губили.

Когато дойде в съзнание, Грегър установи, че от глава до пети е бинтован като Невидимия от романа на Хърбърт Уелс, но не с обикновен бинт, а с широка трикольорна лента, и то така, че не можеше дори ръка да повдигне, камо ли крак. Затова отново припадна, но понеже не разбра, реши, че сънува.

Чисто нова линейка с виеща сирена го понесе през градския трафик, но още на първото кръстовище откровено катастрофира, тъй като повечето шофьори слушаха музика и не чуха сирената. Грегър изхвръкна от линейката, бинтът сам се смъкна от краката му и той хукна да бяга накъдето му видят очите. Не успя обаче да стигне твърде далеч, защото попадна на нов пътен участък, който откриваха официално в момента.

Като го видя омотан с трикольорна лента, премиерът, който току-що бе открил обекта и стоеше с ножица в ръка, само се усмихна и рече:

- Айде и на тебе честито! – и защрака с ножицата.

Грегър се събуди с вик и плувнал в пот. Жена му го разтърсваше за раменете и строго му шепнеше:

- Грегър, събуди се! Грегър, това е само някакъв кошмар!  

Грегър така се беше омотал в чаршафа, че не можеше да се обърне настрани. Жена му пъргаво скочи, излезе от спалнята и след малко се върна с ножица в ръка.

Грегър ненадейно се разкрещя като луд и облещи очи. Жена му обаче разряза чаршафа, без да й мигне окото. Като се поокопити, Грегър й разказа преживелиците си, а тя му отвърна простичко:

- Повече няма да четеш Кафка и да гледаш новини…

Но Грегър и сам бе решил да стори същото. Стигаше му, че е жив. Обаче не знаеше кое е по-добре: да сънува, или да не сънува?...




Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
07.07.2011 г. 12:32
Посетено:
2070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/79/news/12852-nyu-gregar