С усмивка

Боб в гърне за гледане

Как да отгатнем кой ще бъде президент

Боб в гърне за гледане


С наближаването на президентските избори напрежението сред политическия клас, сред анализатори, социолози, политолози, манипулатори, избиратели и други неидентифицирани лица взе да нараства правопропорционално на климатичните условия.

Разбира се, една от целите на занятието бе да се отвлече - като търговски кораб от сомалийски пирати - вниманието на хората от състоянието в държавата, друга бе медиите да плетат козни и интриги, спрягайки едно към гьотере едно или друго име на принципа „лаф да става”, а нерядко дискусиите се разпалваха просто от скука.

Затова никой не се учуди, че в общия кюп, пардон – хор, се включиха и разни гледачки, астролози, гадатели, врачки и вражалци – лицензирани или не, професионалисти или самодейци. (Към тях обаче се присламчиха неколцина позакъсали организатори на нелегални залагания. Това наложи намесата на разузнаването, контраразузнаването, баретите и полицията, като зачестиха арестите на невинни хора, които впоследствие бяха щедро консултирани за преодоляване на стреса от служебни психолози и получаваха по телевизията лични извинения от министъра.)

Верни на усета си към шоуто, от една небезизвестна медия решиха да организират нестандартно проучване на терен, т.е. сред хората, на открито и в името на гласността, перестройката и прозрачността.
 
А шоуто обещаваше да е истинско! Гледане на боб, на стъклени топки, на кафе и на карти, хвърляне на чоп (жребий, демек), гадаене по сянка, наддумвания на диалект, надпявания и надсвирвания, надбягвания с чували и много други форми на предсказвания и залагания бяха включени в програмата. Бяха предвидени и големи парични награди за онези, които щяха да отгатнат изхода от президентската надпревара. 

Празникът се проведе край езерото „Ариана” в Борисовата градина в почивен ден и по време, когато гъмжеше от народ. Бирата се лееше като из попски ръкав, а сладоледът откровено течеше като река, защото беше бая горещо. Пред гадателите като пред укротителите на змии в Индия и Шри Ланка се тълпяха хора и с жив интерес следяха ловките им движения и жестове. Резултатите прилежно се записваха, а играчите получаваха дипломи и грамоти за участие; на онези, които щяха да излязат пророци, грамотите им след изборите щяха да бъдат осребрени.

Клошарката Пена, която се мотаеше наоколо и псуваше на майка и баба, от време на време обясняваше на зрителите, че президентът всъщност няма никакви правомощия, а само нек'ви мижави представителни функции и затуй цялата таз работа била пълен цирк, опиум за народа, кьорфишек, чиста загуба на пари и прахосване на телевизионно време, но никой не й обръщаше внимание.

По-задълго Пена се спря при обикновена селска гледачка, която току-що бе напълнила цяло глинено гърне с шарен боб. Тя почна да го клати и върти нагоре надолу, шепнейки заклинания, блещеше страшно очи и издаваше лаещи звуци. Пена, която не бе слагала троха в уста от седмица, защото хората станаха много стиснати и не изхвърляха в кофите никаква храна, а и конкуренцията на колегите й и на песовете бе достигнала много високи нива, изведнъж се промуши между зяпачите и играчите, грабна гърнето и хукна с неочаквана за годините си бързина. Така се телепортираха едно време от седморката на Блейк.

Бобогледачката писна. Стоящият наблизо полицай не бе видял в тарапаната нищо, а и реши, че писъкът е част от ритуала. Едва когато потърпевшата го дръпна за ръкава и викна колкото й глас държи: „Дръжте крадлата! Дръжте крадлата! Открадна ми боба!”, полицаят се хвана за кобура.

Но бе твърде късно. Пена бе отпрашила чак до братската могила в другия край на градината. Врачката горко зарида, но полицаят я потупа свойски по гърба:

- Не плачи, бабо, не тъжи! Знай, че отровната бактерия вирее у бобовите зърна. Нема да я бъде дълго твойта крадла!

И се заля в смях. Врачката го изгледа гневно и избърса очи с широкия си ръкав.

Макар че сцената бе автентична и смешна, при монтажа продуцентите я отрязаха. Страх ги беше да не бъдат обвинени от СЕМ, че всяват паника сред населението.

Що се отнася до Пена, тя хубаво си похапна боб чорба в гърне и нищо й немà.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
06.06.2011 г. 21:33
Посетено:
3227
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/79/news/12657-bob-v-garne-za-gledane