С усмивка

Чистим си езика, да...

..., но не от това, от което трябва...

Модерен език говорим, приятели, две мнения няма! Днес, на 24 май, даже манифестациите не бяха манифестации, а шествия.

С много "тоталитарни" думи се раздели българският за последните две десетилетия. Своеобразният политически пуризъм помете не една и две словоформи, едва успели да "стъпят здраво" в езиковото ни съзнание.

По страниците на учебниците и в речта на медиите петвековното робство се превърна в присъствие.

Правозащитните ни органи се разделиха с названието милиция и се титулуваха полиция, без на широкия кръг носители на езика да им стане ясно защо е тази промяна. Не че след преврата на 9 септември е имало особена логика да се нарекат силите за опазване на обществения ред (латинската дума politia, заета от старогръцки, означава държавно устройство) с дума за войник, военно дело (militaris)...

Зад гишето ни чака не служителка, а държавен чиновник, сякаш има нещо лошо в това да служиш. (И да се усмихваш. Ама те не го правят...)

Не остана нито един институт, всичките ни висши школа станаха университети. Как може да е университет (universus на латински означава общ, цял, пълен) учебно заведение, в което се преподават науки само от една област на човешкото познание, например медицина, езиковедите ни още не са разгадали.

На полето на средното ни образование също настанаха промени (освен сложените с европари алуминиеви дограми) - техникуми вече няма и дори да учиш за автомонтьор, правиш го в техническа гимназия.

Срамливото неглижиране на утвърдени езикови формули се разпростря и върху невинния кръжок, който вече се нарича уъркшоп, и върху термина за група хора, работещи заедно, които вече не са колектив, а екип и даже провеждат тиймбилдинги, за което пък изобщо няма българска дума...

На пазара на труда се представяте не с добрата стара автобиография, а със сиви, или даже CV (от латинското curriculum vitae) което означава... автобиография!

Но изпращате въпросното не в отдел "Кадри", а в "Човешки ресурси", или даже при ейчара (HR - от human resources, или човешки ресурси).

За да се забавлявате, си правите не забава, а парти, любители на силните усещания пък не отиват да се гмуркат, а да практикуват дайвинг.

Още не успял да усвои правописа на фланелка, и ето ти го новото предизвикателство пред носителя на езика ни свещен - тишърта.

Не представяте нова книга, а организирате презентация, пърформанс пък е етикет, който може да се лепне на всяка нетрадиционна поява на артист пред публика, ако не се сещате за друга дума - хем така високо, неясно звучи, а щом е неясно, значи е интелигентно...

Хубаво би било, докато четете тези редове, да помислите как да наричаме мажоретките, които видяхме по площадите днес. Дали да не се придържаме към здравата тенденция на американопоклонството и да им викаме
чиърлидърки, та да се тури край на това объркване на понятията...
Автор:
Светла Иванова
Публикация:
24.05.2011 г. 13:31
Етикети:
български езикСветла Ивановадумипразник
тревога за езика
чистота на езика
нови думи
словотворчество
Посетено:
2322
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/79/news/12532-chistim-si-ezika-da