С усмивка

Не търсете идола, моля!

Как и Средко Средков се разочарова от Бойко

Средностатистическият гражданин, избирател, съпруг, баща и човек Средко Средков бе – противно на името му – краен апологет на премиера. Като същински Матросов пред вражеската амбразура той върло защитаваше неговата политика, поведение и публичен дискурс от всевъзможните критики, нападки и откровени попържни.

- Какво искате вие? – ежеше се Средко по спирки, превозни средства, подлези, магазини, кафенета, градинки и интернет сайтове, т.е. навсякъде, където неблагодарният българин бистреше политиката и, вместо да си смени чипа и да се залови за работа, кореше премиера за щяло и нещяло.

Особено много Средко се дразнеше от журналистите, фейлетонистите и карикатуристите, които демонизираха образа на Бойко и го изкарваха диктатор, популист, пожарникар, живковист, нарцис и какъв ли още не.

- Мерзавци! Нали ако бяхме полицейска държава, те първи щяха да операт пешкира? Гиди маскари с маскари! За мизерни хонорари са готови майка си и баща си да продадат!

Кажеха ли му, че загивала българската наука, Средко се изгавряше:

- Дръпнаха им килимчето изпод крачката – и опищяха ортаклъка...

Образованието било под всякаква критика:

- Е, не може кьораво и сакато учено да става. Трябват и прости хора, че да има кой да копа…

Здравеопазването изпаднало в клинична смърт:

- И без това из поликлиниките и болниците само роми и пенсионери се тълпят…

За селското стопанство, реформата в БАН, студентските протести, национализирането на пенсионните фондове, орязаните пари за филмопроизводството, милионите за подслушване, полицейското насилие, перманентното рязане на ленти, строежа на АЕЦ „Белене”, битовата престъпност, контрабандата, величаенето на Борисов като Господ Бог, от който зависят дори природните сили… Срещу тези и хиляди още критики, дори и съвсем градивни според независими наблюдатели, Средко се изправяше с изпъчени пилешки гърди и твърдо използваше необорими аргументи от близкото и далечното минало, близката и далечната география и близката и далечната политология, зоология и космогония.

- А магистралите? А метрото? А наглите? А октопода? А уволненията на корумпираните, недисциплинираните, недипломираните? А оставките на ченгетата? А? А? А? Какво сте го емнали? Вижте какво детство е имал – ходил е из почивните станции в Банкя да сбира хранителни отпадъци, щото едно време ей тъй се хвърляше, че бяхме евтини на брашното, за да си нахрани прасето, кокошките и зайците, та да изкара семейството му зимата! Сега сме зле, щото никакви реформи не се направиха през тия 20 години преход. Всичко беше за парлама. Никой не посмя да отреже опашката на котката от раз. Плямпаха за шокова терапия, ама от страх и популизъм не пипаха мъжки, че и женски не пипаха – само ей тъй, отгоре-отгоре и яваш-яваш, колкото да позалъжат Европата, че и у нас нещо се променяло… А той сам-самичък се зае да изрине Авгиевите обори на цялата държава като един Херкулес Балкански, неблагодарници такива! Я колко подвизи му остават още!

Много пъти Средко едва отърваваше боя - все са намираше кой да го спаси в последния миг.

Но ето че веднъж съвсем внезапно Средко се хвърли в другата крайност. Поводът бе твърдата прогноза на синоптиците от всички медии, че след застудяването щяло да настъпи подобрение на времето и температурите щели да се повишат с десетина градуса. Понеже отдавна бяха свалили радиаторите, пестяха тока и нямаха печка за дърва, Средкови зъзнеха и чакаха времето да поолаби. Единствено прогнозите на синоптиците им вдъхваха сили да преживяват.

Когато и на третия ден от положителни температури нямаше и помен, Средко не издържа, излезе на балкона, хвана се здраво за перилата и ревна трикратно и гороломно към небесата:

- И ти ли, Бойко, и ти ли, Бойко, и ти ли, Бойко, нищо не можа да сториш?!

И се прибра вътре, без да дочака отговор.

Защото знаеше, че Бойко бе избягал на топло чак в Ливан.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
20.12.2010 г. 23:17
Посетено:
2002
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/79/news/11432-ne-tarsete-idola-molya