С усмивка

Унгарска рапсодия

Защо грешката е вярна

Уважаеми, скъпи, мили наши родни български социалисти! Искаме от името на нашия ромски етнос най-горещо да ви благодарим за това, дето се застъпихте за нас и осъдихте действията на президента на Френската Република Никола Саркози - Господ да го порази!

Никак не е случайно, че както през годините на управление на нашия Тате, така и по време на демокрацията, и днес, когато ни управлява Бате, ние винаги сме давали подкрепата си за вас, нашите родни български социалисти! Винаги сме гласували за вас и все за вас ще гласуваме и за в бъдеще, защото вие никога не сте предавали нашите общи интереси, които не са нито от вчера, нито са вчерашни.

С вашия категоричен протест срещу решението на президента Саркози – Господ да го порази! – да ни депортира в нашата родна страна, която ние обичаме, но както се обича от зор, с извинение – с това ваше решение вие ни се издигнахте още повече в очите, макар че то няма накъде вече, но все пак бъдещето ще покаже.

По този начин, скъпи родни социалисти, вие за пореден път доказахте пред българските граждани от ромски и неромски произход, че сте хуманисти и демократи и в червата, за разлика от десните партии и движения на бръснати глави и други части на тялото!

Исторически погледнато, т.нар. ромски проблем (който обаче не е проблем за нас, а за другите!) е създаден от вас, когато след победната деветосептемврийска революция от далечната 1944 г. вие, тогава наречени комунисти, сте развалили нашите скъпи родни катуни и сте принудили гордия ни и свободолюбив народ да заживее чужд на неговия номадски манталитет начин на живот! Ние не ви държим гарез, щото катуните са били хубаво нещо, ама кога е топло, а зимъс е имало много голям зор, с извинение.

И така, нашите хора, като не им се налагало вече да се съобразяват с каруци, шатри, пръти, кобилици и други катунарски принадлежности, съпътстващи преселването от едно място на друго, взели да правят все повече и повече деца и да се чудят накрая какво да ги правят!

Еле пък като дойде демокрацията, работата хептен се оправи! Сега вземаме хем помощи като социално слаби, хем за всяко дете надбавки ни дават, хем имаме бол работна ръка за нашите етнически занаяти, които другите български граждани не харесват никак, ама това са си наши стари нрави, обичаи и адети, за които никой не може да ни упрекне, щото нали в Европа това се цени най-много – многообразието и единството в това многообразие!

Защо тоя унгарски потомък Саркози -  Господ да го порази! - се опитва да заобиколи тези принципи, залегнали в основните документи на Европейския съюз! Да не говорим за девиза на самата френска Република, който гласи: равенство, братство, свобода! Хвала вам, български социалисти, че му припомняте тези принцип в един много прав текст, хвала!

Че ако погледнем по-широко на нещата - и исторически, и в перспектива – то ще видим, че ние, ромите, всъщност отдавна сме изпреварили останалите европейци по своя европейски манталитет! Да, скъпи другари от Висшия съвет на БСП, и лично ти, млади другарю Станишев, това е самата истина! След като 45 години вие всячески се мъчите да ни направите като българите, както и да живеем като крепостни роми в панелни и други апартаменти, сега, подир 20 години демокрация, спокойно можем да заявим: една трета от ромите може и да са свикнали с уседналия начин на живот, но всички останали искат да се придържат към нашите традиционни и прастари номадски привички.

Така че ние, ромите, много преди европейците сме превърнали свободното придвижване и преминаване на хора, стоки, услуги и форми на собственост в свой начин на живот, в своя съдба, в свой  занаят, в свой символ-верую!

Още веднъж ви благодарим за подкрепата и не тъгувайте за нас: обещаваме винаги да се връщаме!

Кога във Франция, кога в България, а защо не и в Унгария, откъдето ще пратим много ругатни за Саркози – Господ да го порази!
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
25.08.2010 г. 22:06
Посетено:
1902
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/79/news/10596-ungarska-rapsodiya