Слова

21 март - Световен ден на кукления театър

Международно послание от Петр Матасек - 21 март 2009

21 март - Световен ден на кукления театър


◊ СЪБИТИЕТО

21 март - Световен ден на кукления театър

Тази година UNIMA избра големия чешки сценограф Петр Матасек да напише и илюстрира посланието за Световния ден на кукления театър, който ще бъде честван на 21 март 2009. Нека си спомним, че UNIMA ще чества в Прага, през месец май, своето 80-годишно съществуване.

Петр Матасек. Известен сценограф, роден в Прага. Бил е главен художник в Театър ДРАК и Театър АЛФА. Неговите творби са акламирани от критиците. Водил е майсторски класове и творчески лаборатории в повече от 20 страни по света. Носител е на много награди и международни признания.



◊ ПОСЛАНИЕТО

Една истинска легенда.

Дълга огнена диря в небето пресича пространството и изчезва в дълбините на Вселената.

Тя се появява отново и отново изчезва. Това е Прометей с факел в ръката, търсещ някъде в мрака онези, заради които той премина през него.

Факелът в ръката на Прометей е всъщност една Горяща Кукла, дар от боговете, изпратили свой знак към човешката раса, знак че тя не е забравена. Човешката раса прие смирено да помни боговете, като създаде техни образи и започна да се уповава на тях.

Въпреки това. Не бива да се заблуждаваме, че не забелязваме Закона за съхранение на енергията. Ако не го спазваме, материалът на Горящата Кукла ще изтлее и тя ще се превърне в пепел.

За щастие, тя гори непрестанно, поддържана от вярата на онези, които срещат Горящата Кукла.

Възроденият образ на боговете създаде една опредметена идея, анимирана от хора, запленени от огъня, който осветява пространството, за да не се чувстваме сами във Вселената.

Сега човечеството, открило добродетелите на светлината и топлината на огъня, има нужда да създаде метафора за неговото вечно съществуване в едно произведение на изкуството и най-сетне да стигне до идеята за единението, която ни спомня за общото споделено пространство и за моментите на ритуално благоразумие.

Тук, на Земята, щафетата на Горящата Кукла се носи от поколения щастливи хора, които горят, но не изгарят от нейната ярка топлина.

Това е един безкраен кръговрат на посланието, който не зависи от времето и трудностите на днешния ден. Местата на единение, където Горящата Кукла представя своите вечно променящи се проявления, са привидно случайни, а поводите за нейните възраждания са известни само за боговете.

Ние с почуда гледаме онези, които трябва да поемат Горящата Кукла от предшествениците си и да я носят до края на своето призвание, за да я предадат сетне на други.

Прометей вероятно няма да се върне. Но ние сме доста чувствителни и откриваме знаци за едно негово ново завръщане.

Затова нека да пазим онези, на които е даден шансът да поемат, носят и пренасят Горящата Кукла. Това очевидно е единственият начин да съхраним нейния огън.
   
Петр Матасек


Автор:
АКТ-UNIMA, България
Публикация:
18.03.2009 г. 18:04
Посетено:
2568
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/75/news/7536-21-mart-svetoven-den-na-kukleniya-teatar