Слова

Някой да обича лицето ти

15 август, Успение Богородично

Някой да те обича безрезервно, без съмнения, без остатък и без ресто.

Някой да те обича повече от себе си, през целия ти живот, от преди да се родиш, и винаги.

Някой винаги да те чака.

Някой да обича лицето ти.

Някой да ти е даден и да ти се полага, и да е само на тебе.

Мама.


На 15 август се празнува утоляването на тази нужда - от погалване и всеотдайна любов, която те намира и се излива върху теб, без значение дали си голям или малък, добър или лош.

На тази дата е Успение Богородично - денят, в който с най-жива радост майката на Христос си тръгва от земния свят, за да отиде в небесния и да се събере с детето си.

Горещ ден в средата на август, жътвено време. До този ден сламата става на жито, след него житото става на слама. Хлябът се пече и никой няма да остане гладен.

Ден на детското доверие, че някой следи за теб и те наглежда. Милосърдие и нежност, които преливат от сърцето на жена, и има за всеки. Най-добра, най-чиста, най-обичана - Мария.

Името има древноегипетски произход. Не може да се каже с абсолютна сигурност какво е означавало първоначално. Някои от възможните преводи са "море от горчивина", "покорство" и "тази, която желае дете". Най-вероятно е обаче в Древен Египет името да е означавало "обичана".

Истинското значение на името "Мария" е "любов".

Хората по цял свят наричат децата си с това име, и то звучи еднакво добре на повечето световни езици. Използват го дори и за мъже - кой не знае Райнер Мария Рилке, кой не е чувал за Ерих Мария Ремарк. Име на величества - Мария Антоанета и Мария-Луиза Бурбонска, императрицата на Свещената Римска империя. Знаменитите Марии са безброй. Според гугъл обаче най-популярна от всички Марии към днешна дата е фолк-певицата Мария, а на всички ни е ясно, че гугъл знае най-добре.

Името Мария е звучно и музикално. То прелива от гласни, които се крепят на р-то като прозрачни зелени листа на клонка. То е име, което чудесно става за пеене. От Павароти през Бочели до Борис Годжунов, и от "Уестсайдска история" до "Сбогом, Мария, не плачи на тръгване".

Мария е обичайно име, такова, с което си свикнал. По популярност се мери с Иван и нищо чудно, че Иванчо и Марийка се ширят из веселите сладки и солени полета на вица. На тях не може да им се случи нищо страшно, те не умират от любов и оцеляват след всички кризи и превратности на живота. Тях винаги ще ги има, готини са и носят на майтап. Големи и вечни като смеха.

Обикновени като мама.

Казват, че човек е дете, докато е жива майка му.

Когато Богородица умира, тя възкръсва на третия ден след своето Успение. Явява се пред Апостолите, сияеща от слава и обкръжена от ангели, и им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всички дни!"

И всеки от нас, като нейно дете, е закрилян и гледан с милост.


-----------------------
NB! Научно е доказано, че когато някоя Мария има имен ден, на нея трябва да й се правят големи и хубави подаръци.


Автор: Мария Донева
12.08.2008 г. 17:34
Посетено: 4539
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/75/news/6343-nyakoy-da-obicha-litseto-ti