Слова

Рицарят на Верди Владимир Стоянов

След "Риголето" в Софийската опера

Рицарят на Верди Владимир Стоянов

 

Рицар на Верди! Трудно мога да си представя по-точно и ярко определение за таланта на забележителния ни баритон Владимир Стоянов! Слушам го от години, наслаждавам се на "огнените" му интерпретации и не спирам да се питам: възможно ли е дори един великолепен белкантов изпълнител да има дотолкова изящна фразировка, стабилна линия, да е така завладяващ емоционално и артистично и при всяка нова среща да го преоткриваме отново и отново! И в същото време да е толкова опазен от бацила на грандоманското его, поразил доста, при това не само отлични негови колеги - кой по-рано, кой по-късно, кой - по рождение. Влади, както го наричат приятелите и колегите, има една страст, един олтар, пред който се изправя с цялото си артистично и човешко благоговение, една територия, на която се състезава сякаш със самия себе си. Сцената! Дали ще е Набуко, Риголето или който и да е от многобройните му ярки образи - той остава верен на творческото си кредо. Да надникне отвъд нотите и текста, да се слее с образа и да го направи свой. Да убеди и най-незапознатите с тайните на оперното изкуство зрители, че пред тях е не просто един световен изпълнител, едно име, което е чест за всеки театър, а Персонажът. И то така, както е бил замислен от композитора, либретиста, в съзвучие с епохата и драматургията.

Друга отличителна черта на грамадния талант на Стоянов е умението му да разгръща съответния образ в развитие, придавайки му максимална достоверност. Изключителните му певчески възможности се допълват от една честна и до болка откровена артистичност, без евтини фойерверки и маниерно театралничене.

Сигурен съм, съвкупността от всичко това е довела до решението за причисляването му в ордена Рицари на Верди, в който блестят само най-големите и най-заслужили изпълнители на гениалния италиански композитор. Достойно продължение на това признание е и отличието "Златен век", което му присъди Министерството на културата.

Фантастичното надграждане на тази напълно заслужена награда Владимир Стоянов осъществи с поредното си участие като Риголето в Софийската опера. Един подарък за меломани и любители, който дълго ще се помни. Поне до следващото му гостуване на наша сцена. Viva Verdi, viva Vladimir Stoyanov!

 

Димитър Сотиров - Личен блог във Facebook

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
05.02.2020 г. 13:47
Посетено:
1447
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/75/news/30858-ritsaryat-na-verdi-vladimir-stoyanov