Полемики

Самальот за Първанов

Или защо BG политиците са над нашите проблеми

Самальот за Първанов


Това, българският политик, все едно, че не го е раждала българска майка юнашка. По презумпция той е голямо перде. Ролетна щора, алуминиева дограма! Не можа да намери 80 милиона за учителите, но се нагуши с милиард и половина излишък. И още пари иска - за самальот на Първанов! Не му се отворил колесника на българския Air Force 1. Мъка! И медийната вълна тръгва като цунами!

Разгръщам казионните ежедневници. На по четири-пет страници заглавия с плакатен шрифт: „Държавата без самолет”, „Резил във въздуха”, „Срам е да не се купи нов самолет”, „Първанов: участвах в „Сървайвър”, „Догодина нов самолет за властта”... Цитатите са само от един вестник. Представяте ли си колко терен за свястна журналистика е отишъл бадева, заради това евтино медийно мероприятие?!

Ояде се тая власт. Ояде се и казионната журналистика покрай нея. Разни бивши комсомолски секретарчета изпълзяха на припек, научиха се да пафкат пури и бързо-бързо поеха кормилото на т.нар. „свободна преса” (кавичките си дойдоха от самосебе си). Ескортират властта, умилкват й се или откровено правят метани, в зависимост от съответната й принадлежност. А че тя, властта, не принадлежи на народа, кой ще го отрече?

Замислям се пак. Май тезата ми не е вярна. Всъщност, доколко български е българският политик? Ей на - вчера се срещнали Станишев и Жеваго, т.е. украинец срещнал украинеца, и аха да сключат сделка за комбината на Прамод Митал - индиеца. Разговорите протекли под зоркото око на Ахмед Доган и оня гражданин на Испания Симеон Сакскобургготски. Юнал Лютфи пък преборил Пирински, дето е шеф на Парламента, напук на американското си гражданство. Министърката Емел Етем обсъдила някакви български проблеми с министър Мехмед Дикме, а Лютви Местан се изказал люто по въпросите на българщината. Мда. Нищо против, апропо. От малки сме закърмени с идеалите на интернационализъма. Колко му е да возприемем и циливилизационния глобализъм? Няма лошо. Стига да не ни правят на BG маймуни!

Та така, драги ми гражданино. Мене ако питаш, не самальот, космическа совалка ще купят на Първанов! И след това ще му вземат и един самолетоносач за морски круизи. А докато ние се косим по сайтовете заради тази вопиюща несправедливост, те тихомълком ще си обновят автопарка с нови лимузини. И ще продължат да посягат на свободата на словото. Вчера спряха достъпа на журналисти до парламента, за да не им гледаме сеира. Утре ще спрат да публикуват проблемни журналяги като мен по измислени причини и така, полека-лека... Нали го знаете оня афоризъм: „Подстригаха таралежа по естетически съображения!”. Това го бях писал преди четири петилетки по времето на соца. Що ли ми хрумна и сега? Странно, нали?

Иначе, драги ми средностатистически приятелю, пари за заплати и пенсии няма да видиш скоро. Защото на чужд гръб и сто тояги са малко.

А като превиваш гръб, ще ти ударят и двеста!
Автор:
Петър Краевски
Публикация:
31.01.2008 г. 18:01
Посетено:
2192
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/5245-samalyot-za-parvanov