Полемики

Култура и провинция

Покана за дискусия

Една от чертите, характеризиращи понятието “провинциализъм”, е недостигът на значими културни събития. В това отношение обаче Плевен не може да бъде определен като дълбока провинция: жадните за култура често има какво да видят или чуят от местни и гостуващи творци. Но въпреки че тези изяви не са прекалено много и градът е сравнително малък, шансът на обикновения, забързан гражданин да ги пропусне, е съвсем реален.

Това няма да се случи, ако той има навика ежедневно да обхожда градския център и да следи за новопоявили се културни афиши, без да се бои от атмосферните условия. Ако вземе телефонните номера на театъра, филхармонията, читалищата и им позвънява, за да се информира. Но при условие че нашият гражданин си има и други грижи, събитията често ще го изпреварват.

Възможност бързо да получиш цялостна и навременна информация за предстоящите културни събития в Плевен практически не съществува. Културният афиш в официалния сайт на Общината в този момент отразява изяви от средата на януари. Другите електронни страници, свързани с града, също не предоставят пълна информация. Наистина плевенските вестници – “Посредник”, “Посоки”, “BG север”, “Плевенски вести” - обговарят изчерпателно всяко културно събитие, но това става след като то вече се е случило...

Плевен има претенциите да бъде съвременен европейски град с добре развита култура. Но за да бъде той наистина такъв, трябва да предоставя на гражданите си по-добри възможности своевременно да се информират.


* * *

Какво мислите, уважаеми читатели, по-различно ли е в другите градове на България? Ще се радваме да споделите своето мнение, опит, предложения...

От редакцията
Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Етикети:
Посетено:
1223
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/518-kultura-i-provintsiya