Полемики

Най-българското БГрадио убива българските автори на песни

За уважение към хората, създали и създаващи българската музика

Докога ще позволяваме на БГрадио да възпитава в неуважение към хората, създали и създаващи българската музика? И докога песни, изпълнени от български певци и групи, но написани от чужди автори ще се обявяват за български?

Докога демагогията на една медия ще води млади и доверчиви хора в грешна посока?
 
От кого зависи да се променят нещата?
 
От нас!!! Трябва да изискваме пълната или поне максимално точната информация от медиите! Нали това им е задачата - да ни информират!?   

Всичко започна много небрежно и без да искаме. Навярно в началото, когато БГрадио стартира, не е имало информация за всички песни. Освен това и желанието да не прилича на някоя друга медия е спряло екипа да обявява авторите на музика и текст. Вместо това водещите смело и безнаказано обявяват:
- През изминалите минути бяхме с песента на изпълнителя Х.
 
Това изобщо не е вярно!!! Песента е на авторите на музика, текст и аранжимент. При това точно по този ред. Този проблем не стои с песните на Б.Т.Р. и редица други групи, както и солови изпълнители, които сами са автори на музиката, текста и аранжимента на изпълняваните от тях песни.

Но какво става с песента “Среща”, чийто кавър, направен от Д2, е смело обявяван като песента на Д2? Става така, че поколенията, които не знаят, че авторът на музиката е Кирил Маричков, вярват, че Дичо и Митко Кърнев са написали тази песен. Да не говорим за текст и аранжимент, както и за изпълнение. Това е само един пример. Руши пее доста чужди песни. Мариана Попова също..., но всички те са на изпълнителите. ЗАЩО?
 
Пиша всичко това с огромното си уважение към изпълнителите. Накои от тях са ми приятели от години. Ако някой се чувства засегнат, то аз съм готов да изясним позицията ми в личен разговор. Да, те също допринасят много за песента. Но тя не е тяхна, ако не са написали поне една думичка и нота от нея!!!

Какъв по-добър пример за нуждата да се представят авторите на песните наравно с изпълнителите от това, че в световният ефир е пълно с медийни изпълнителски звезди? Навярно не са само изпълнителски. Те печелят от популярността си. Но трябва да кажем честно, че авторите се “хранят” от това, че създават музика, текст и аранжимент. И че ако дори и изпълнителите знаят, че в ефира в момента се “въртят” петнадесет хита на някой автор, то това автоматично води до голям интерес към този човек. Към поръчки и признание от страна на колеги и публика.

Е, питам аз, ако ефирното време не позволява да се обявяват авторите, то не може ли да се измени анонса на песента от:
-  Чухме песента на Х.
До:
-  Чухме песента Х в изпълнение на У?
 
Простичко решение на един не толкова сложен въпрос. Не сложен, но много отговорен!

Автор:
Мартин Кърнолски
Публикация:
26.11.2007 г. 10:56
Посетено:
2159
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/4948-nay-balgarskoto-bgradio-ubiva-balgarskite-avtori-na-pesni